Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Βιολογία Β Λυκείου 2ο Κεφάλαιο


1. Το μοντέλο που δεχόμαστε σήμερα για τη δομή και λειτουργία της πλασματικής μεμβράνης είναι αυτό του «ρευστού μωσαϊκού».
Ι)  Να  σχεδιάσετε  τη  δομή  της  πλασματικής  μεμβράνης  σύμφωνα  με  αυτό  το  μοντέλο, προσθέτοντας τέσσερις τουλάχιστον ενδείξεις. (12μ)
ΙΙ) Να εξηγήσετε πώς οι υδρόφοβες και οι υδρόφιλες ομάδες των φωσφολιπιδίων  συμβάλλουν στη διατήρηση σταθερής της δομής της πλασματικής μεμβράνης; (13μ)

 

2. Τα μιτοχόνδρια ανήκουν σε μια ευρύτερη κατηγορία οργανιδίων που μετατρέπουν την ενέργεια που προσλαμβάνουν τα κύτταρα σε αξιοποιήσιμη μορφή.
 
α) Να σχεδιάσετε ένα μιτοχόνδριο επισημαίνοντας με σχετικές ενδείξεις 4 χαρακτηριστικά της κατασκευής του. (3μ+4μ)
β) Σε ποιο από τα χαρακτηριστικά που επισημάνατε στο α. ερώτημα υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός, ώστε το μιτοχόνδριο να έχει σχετική γενετική αυτοδυναμία; Ποια χημικά μόρια και ποιες δομές που συμπεριλαμβάνονται στον εξοπλισμό αυτόν, επιτρέπουν την σχετική γενετική αυτοδυναμία του μιτοχονδρίου; ()
γ) Για ποιες βιολογικές διαδικασίες είναι ικανό τα μιτοχόνδριο, χάρη στη σχετική γενετική αυτοδυναμία του; ()

 

3. ΙΙ. Η δομή κάθε οργανιδίου, καθώς και το είδος των μορίων του είναι αλληλένδετα με τις λειτουργίες που το οργανίδιο αυτό επιτελεί. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις:
α) Σε ποια κυτταρικά οργανίδια των ευκαρυωτικών κυττάρων υπάρχει: το DNA, ο πυρηνίσκος, η χλωροφύλλη, ένα υδρολυτικό ένζυμο; ()
β) Να αναφέρετε από ένα κυτταρικό οργανίδιο στο οποίο γίνεται παραγωγή:

        Γλυκόζης,
        ΑΤΡ,
        mRNA,
        Οξυγόνου,
        Λιπιδίων,
        rRNA,
        Διοξειδίου του άνθρακα. ()

4. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι κύτταρα που συμμετέχουν στην άμυνα του οργανισμού μας, ενώ τα μυϊκά κύτταρα συμμετέχουν στη μυϊκή συστολή. 
Ι. Να εξηγήσετε τι εξυπηρετεί η ύπαρξη πολλών λυσοσωμάτων στα λευκά αιμοσφαίρια και η ύπαρξη πολλών μιτοχονδρίων στα μιτοχόνδρια. (12μ) 
ΙΙ. Χάρη στις σύγχρονες τεχνικές της ηλεκτρονικής μικροσκοπίας η Βιολογία έχει αποκαλύψει αρκετά «δομικά και λειτουργικά μυστικά» των κυττάρων. Να αναφέρετε τρία τέτοια παραδείγματα. (13μ)
 

5. ΙΙ. Μιτοχόνδρια υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα ευκαρυωτικά κύτταρα.

α) Να απεικονίσετε σχηματικά ένα μιτοχόνδριο και να ονομάσετε με ενδείξεις τέσσερις τουλάχιστον δομές του. ()
β) Πώς εξηγείται η σχετική γενετική αυτοδυναμία του μιτοχονδρίου; ()

6. Ι. Η πλειονότητα των κυτταρικών δομών των ευκαρυωτικών κυττάρων περιβάλλεται από μεμβράνη.
α) Να περιγράψετε τη δομή δύο οργανιδίων του ευκαρυωτικού κυττάρου που διαθέτουν μεμβράνη. () 
β) Να ονομάσετε μια κυτταρική δομή του ευκαρυωτικού κυττάρου που δεν περιβάλλεται από μεμβράνη. Σε ποιες περιοχές του ευκαρυωτικού κυττάρου μπορεί να βρίσκεται η δομή αυτή; () 

ΙΙ. Μερικά από τα οργανίδια του ευκαρυωτικού κυττάρου  έχουν διπλή στοιχειώδη μεμβράνη. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις: 
α) Να ονομάσετε δύο οργανίδια του ευκαρυωτικού κυττάρου που έχουν διπλή στοιχειώδη μεμβράνη (εξαιρουμένου του πυρήνα). Ποιο/α από αυτό/α υπάρχει/ουν και στα φυτικά και στα ζωικά κύτταρα, ποιο υπάρχει αποκλειστικά στα φυτικά; () 
β) Τα οργανίδια που αναφέρατε στο α. ερώτημα είναι ικανά να παράγουν μερικές από τις πρωτεΐνες που συμμετέχουν στη λειτουργία τους. Να αναφέρετε το σύνολο του εξοπλισμού που τα κάνει ικανά να παράγουν τις πρωτεΐνες αυτές. Ποιο άλλο χαρακτηριστικό των οργανιδίων αυτών οφείλεται στο εξοπλισμό που αναφέρατε; ()

 

 7. Ένα κύτταρο, σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, παράγει ταυτόχρονα μια πρωτεΐνη Α η οποία εκκρίνεται από αυτό και μια πρωτεΐνη Β που προορίζεται για ενδοκυτταρική χρήση. Να απαντήσετε στις  ερωτήσεις:

Ι. Σε ποια περιοχή του κυττάρου, πιθανότατα, έχει παραχθεί καθεμιά από τις πρωτεΐνες αυτές; Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. (12μ)

ΙΙ. Ποια οργανίδια συμμετείχαν και με ποιο τρόπο:
a.      στη σύνθεση της πρωτεΐνης που παρέμεινε στο κύτταρο;
b.    στη σύνθεση της πρωτεΐνης που εκκρίθηκε από το κύτταρο; (13μ)

 


8. Ι. Τα κύτταρα προκειμένου να επιβιώσουν βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με το εξωτερικό περιβάλλον τους. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις:
α) Ποια δομή του φυτικού και ποια δομή του ζωικού κυττάρου βρίσκεται σε άμεση επαφή με το περιβάλλον των κυττάρων αυτών; Ποια είδη μακρομορίων παίρνουν μέρος στη σύνθεση καθεμιάς από τις δομές αυτές; ()
β) Η μια από τις δομές του α. ερωτήματος χαρακτηρίζεται ημιπερατή. Ποια είναι η δομή αυτή; Να εξηγήσετε πώς η ιδιότητά της αυτή, μαζί με τη διαφορά συγκέντρωσης ουσιών στο ενδοκυττάριο και εξωκυττάριο περιβάλλον, καθορίζει αν θα έχουμε καθαρή εισαγωγή ή καθαρή εξαγωγή νερού από ένα κύτταρο. ()
γ) Η μια από τις δομές του α. ερωτήματος προστατεύει τα φυτικά κύτταρα από διάρρηξη. Ποια είναι η δομή αυτή; Να εξηγήσετε πότε το φυτικό κύτταρο απειλείται από διάρρηξη και γιατί η συγκεκριμένη δομή την αποτρέπει. ()

 


9. Ι. Μεταξύ των οργανιδίων των φυτικών και των ζωικών κυττάρων υπάρχουν οργανίδια στα οποία γίνεται παραγωγή Οξυγόνου.
α) Να ονομάσετε ένα οργανίδιο του φυτικού κυττάρου στο οποίο γίνεται παραγωγή Οξυγόνου. Πώς ονομάζεται η διαδικασία με την οποία γίνεται η παραγωγή οξυγόνου στα φυτικά κύτταρα; Από ποια χημική ουσία που προσλαμβάνει το φυτό από το περιβάλλον του προέρχεται το Οξυγόνο. ()
β) Να ονομάσετε ένα οργανίδιο του ζωικού κυττάρου στο οποίο γίνεται παραγωγή Οξυγόνου. Από ποια χημική ένωση προέρχεται το Οξυγόνο που παράγει το οργανίδιο αυτό; Γιατί η λειτουργία του οργανιδίου αυτού είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας μας; ()
ΙΙ. Μεταξύ των χαρακτηριστικών των ερυθρών αιμοσφαιρίων περιλαμβάνονται: Η μικρή διάρκεια ζωής τους, ο μικρός αριθμός μεταβολικών διεργασιών, αλλά ταυτόχρονα η πλούσια περιεκτικότητά τους σε μια αναγκαία για την επιβίωση μας πρωτεΐνη. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις:
α) Που οφείλεται η μικρή διάρκεια της ζωής των ερυθρών αιμοσφαιρίων και ο χαμηλός μεταβολισμός τους; ()
β) Τα κύτταρα αυτά είχαν σε όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής τους μικρό αριθμό μεταβολικών διεργασιών; ()
γ) Πώς ονομάζεται η πρωτεΐνη που αφθονεί στο κυτταρόπλασμα των ερυθρών αιμοσφαιρίων; Ποιος είναι ο βιολογικός ρόλος της; Να περιγράψετε την τεταρτοταγή δομή της. ()

 


10. Ι. Η πρωτεϊνοσύνθεση αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες βιολογικές διεργασίες που γίνονται στα κύτταρα.
α) Να αναφέρετε τις διαφορετικές περιοχές ενός ζωικού κυττάρου, στις οποίες γίνεται σύνθεση των πρωτεϊνών. ()
β) Να αναφέρετε τις διαφορετικές περιοχές ενός φυτικού κυττάρου, στις οποίες γίνεται σύνθεση των πρωτεϊνών. ()
γ) Ποια είναι τα είδη μακρομορίων που παίρνουν μέρος στην κατασκευή των κυτταρικών δομών στις οποίες γίνεται η πρωτεϊνοσύνθεση; Ποιο από αυτά τα μακρομόρια παράγεται στον πυρήνα του ευκαρυωτικού κυττάρου; Πώς αυτό το μακρομόριο κατορθώνει να διαπερνά τον πυρήνα, δεδομένου του σχετικά μεγάλου μεγέθους του; ()
ΙΙ. Οι διαφορετικές μεμβράνες που υπάρχουν στα κύτταρα συμβάλλουν στην οριοθέτηση των κυττάρων και των οργανιδίων, αλλά ταυτόχρονα φέρουν σε πέρας σημαντικές βιολογικές λειτουργίες. Η δομή των μεμβρανών αυτών χαρακτηρίζεται ως στοιχειώδης μεμβράνη.
α) Πώς ορίζεται η στοιχειώδης μεμβράνη; ()

β) Να ονομάσετε μια κυτταρική δομή της οποίας η μεμβράνη είναι απλή στοιχειώδης μεμβράνη, καθώς και δύο λειτουργίες που φέρει σε πέρας η κυτταρική δομή που επιλέξατε. ()
γ) Να ονομάσετε τρεις κυτταρικές δομές των οποίων η μεμβράνη είναι διπλή στοιχειώδης μεμβράνη. Επιλέγοντας μια κυτταρική δομή από τις τρεις, να περιγράψετε μια λειτουργία της που οφείλεται στην κατασκευή της μεμβράνης της. ()

 

 11. Ι. Μερικά οργανίδια του ζωικού κυττάρου έχουν ως αποστολή τους την εξουδετέρωση τοξικών ουσιών. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις:
α) Να ονομάσετε τα οργανίδια αυτά. Πώς ονομάζεται το κοινό σύστημα δομών του κυττάρου στο οποίο μετέχουν, από ποια άλλα οργανίδια αποτελείται αυτό; ()
β) Τα ηπατικά κύτταρα του οργανισμού μας χάρη σε ένα από τα οργανίδια του α. ερωτήματος εξουδετερώνουν μια χημική ουσία που καταναλώνουμε. Ποιο οργανίδιο είναι αυτό; Ποια είναι η ουσία την οποία εξουδετερώνει και ποια η ουσία στην οποία την μετατρέπει; ()
II. Οι υδατάνθρακες αποτελούν μια ετερογενή αλλά και πολύτιμη κατηγορία χημικών ενώσεων για τα κύτταρα.
β) Οι υδατάνθρακες μπορούν να συνδέονται με διάφορα είδη μακρομορίων, ώστε να αποτελούν μαζί τους συνθετότερα μόρια. Να παραθέσετε δύο τέτοια παραδείγματα σύνθετων μορίων και να προσδιορίσετε μια κυτταρική δομή στην οποία συναντώνται τα μόρια αυτά. Σε ποιο κυτταρικό οργανίδιο μπορεί να συμβεί προσθήκη υδατάνθρακα σε κάποιο μακρομόριο; ()

 

12. Ι. Μερικά ένζυμα βρίσκονται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, σε συγκεκριμένα οργανίδια του κυττάρου, έτσι ώστε να τα χαρακτηρίζουν και να καθορίζουν τη λειτουργία των οργανιδίων αυτών. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις:
α) Ποιο είδος ενζύμων χαρακτηρίζει τα λυσοσώματα; Τι ακριβώς κάνουν τα ένζυμα αυτά; Για ποιο λόγο δεν βρίσκονται ελεύθερα και στην ενεργό μορφή τους στο κυτταρόπλασμα; ()β) Ποια είδη ενζύμων βρίσκονται στα υπεροξειδιοσώματα; Να αναφέρετε μια ουσία που εξουδετερώνεται από τα ένζυμα αυτά, καθώς και τη χημική ουσία στην οποία μετατρέπεται. ()γ) Σε ποια τμήματα των μιτοχονδρίων και των χλωροπλαστών υπάρχουν ένζυμα που σχετίζονται με την σχετική γενετική αυτοδυναμία των οργανιδίων αυτών. ()
ΙI. O πυρήνας είναι το πλέον ευδιάκριτο οργανίδιο του ευκαρυωτικού κυττάρου. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις:
α) Να ονομάσετε ένα ευκαρυωτικό κύτταρο που έχει περισσότερους από έναν πυρήνες και ένα ευκαρυωτικό κύτταρο που δεν έχει πυρήνα. ()
β) Να περιγράψετε τη δομή του πυρηνικού φακέλου και να προσδιορίσετε τον βιολογικό ρόλο του. ()
γ) Να παραθέσετε τους λόγους που εξηγούν τη σημασία του πυρήνα για τη ζωή του κυττάρου. ()


13. Ι. Το σημαντικότερο οργανίδιο των ευκαρυωτικών κυττάρων είναι ο πυρήνας. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις:
α) Ποιο από τα είδη των μακρομορίων που υπάρχουν σε αυτόν, ευθύνεται κυρίω ς για τη λειτουργία του; Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. ()
β) Στο εσωτερικό του πυρήνα υπάρχει μια διακριτή δομή που λέγεται πυρηνίσκος. Γιατί είναι σημαντική η παρουσία της δομής αυτής στα κύτταρα; ()
γ) Μεταξύ των ουσιών που ανταλλάσσονται μεταξύ του πυρήνα και του κυτταροπλάσματος περιλαμβάνονται μεγαλομοριακές ουσίες, δηλαδή ουσίες με μεγάλο μέγεθος. Ποιο χαρακτηριστικό της κατασκευής του πυρήνα επιτρέπει την ανταλλαγή αυτή; ()
ΙΙ. Οι πρωτεΐνες, τα σπουδαία μακρομόρια των κυττάρων, που είναι υπεύθυνα για σημαντικές κυτταρικές λειτουργίες και δομούν σημαντικές βιολογικές δομές, για να είναι λειτουργικές, συχνά χρειάζεται να υποστούν τροποποιήσεις μετά την παραγωγή τους. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις:
α) Σε ποιες περιοχές ενός ζωικού κυττάρου παράγονται οι πρωτεΐνες; ()

β) Σε ποια κυτταρικά οργανίδια υφίστανται τροποποιήσεις οι πρωτεΐνες; Ποιο από τα οργανίδια αυτά ευθύνεται για την εξαγωγή των πρωτεϊνών από το κύτταρο; Να περιγράψετε αναλυτικά την πορεία μιας πρωτεΐνης από τη σύνθεσή της, έως την εξαγωγή της από το κύτταρο.   ()

 

13. Με τη χρήση ημιπερατής μεμβράνης κατασκευάζουμε έναν σάκο και τον γεμίζουμε με ένα διάλυμα απεσταγμένου νερού που περιέχει τις ουσίες Α, Β και Γ. Αφού τοποθετήσουμε τον σάκο μέσα σε ένα δοχείο που περιέχει μόνο απεσταγμένο νερό, παρατηρούμε ότι η ουσία Α ανιχνεύθηκε στο απεσταγμένο νερό του δοχείου, ενώ αντιθέτως οι ουσίες Β και Γ όχι. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις:
Ι. Πώς ονομάζεται η διαδικασία με την οποία μετακινήθηκε η ουσία Α; Να παραθέσετε έναν πιθανό λόγο για τον οποίο η μετακίνηση της ουσίας Α ήταν δυνατή, και έναν πιθανό λόγο για τον οποίο η μετακίνηση των ουσιών Β και Γ ήταν αδύνατη. Ποια διαφορά ανάμεσα στο υγρό μέσα στον σάκο, και στο υγρό,  έξω από αυτόν εξηγεί τη μετακίνηση της ουσίας Α; (12μ)
ΙΙ. Μετά από παρέλευση κάποιου χρονικού διαστήματος παρατηρήσαμε ότι ο όγκος  του σάκου αυξήθηκε. α) Να εξηγήσετε το φαινόμενο, β) Με ποιο τρόπο τα φυτικά κύτταρα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της διάρρηξής τους σε μια αντίστοιχη κατάσταση; (13μ)

 


14. Ι. Η πλασματική μεμβράνη οριοθετεί το κύτταρο σε σχέση με το εξωτερικό του περιβάλλον και συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες του. Εμφανίζει σταθερότητα χωρίς όμως να είναι στατική, καθώς η ρευστότητά της έχει μεγάλη σημασία για τη λειτουργία της.
α) Να ονομάσετε και να περιγράψετε συνοπτικά το μοντέλο που δεχόμαστε σήμερα για τη δομή της πλασματικής μεμβράνης. ()

β) Που οφείλεται η σταθερότητα της πλασματικής μεμβράνης; ()

γ) Να ονομάσετε το στεροειδές που συμβάλλει στη ρευστότητα της μεμβράνης. ()


15. Μετά από ανάλυση ενός μακρομορίου στο εργαστήριο αποδείχτηκε ότι αυτό περιέχει τα χημικά στοιχεία: C, H, O, N και P. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις:
Ι. Θα μπορούσε το μακρομόριο αυτό να βρισκόταν: α) στο εσωτερικό του πυρήνα; β) στο κυτταρόπλασμα; Να αιτιολογήσετε τις απαντήσεις σας. (12μ)
ΙΙ. Θα μπορούσε το μακρομόριο αυτό να βρισκόταν στην πλασματική μεμβράνη; Αν ναι, ποια θα ήταν η βιολογική σημασία του; Να αιτιολογήσετε τις απαντήσεις σας. (13μ)

 


16. Ι. Η πλασματική μεμβράνη οριοθετεί το κύτταρο σε σχέση με το εξωτερικό του περιβάλλον και συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες του. Μία από αυτές είναι να ελέγχει τις ουσίες που εισέρχονται ή εξέρχονται από το κύτταρο.
α) Πώς χαρακτηρίζεται η μεμβράνη λόγω της ικανότητας να επιτρέπει σε μερικές ουσίες να την περνούν εύκολα και σε άλλες να την περνούν δύσκολα ή και καθόλου; ()

β) Να ονομάσετε τους τρεις κύριους τύπους μεταφοράς ουσιών μέσω της μεμβράνης. ()

γ) Πώς ονομάζεται η διαδικασία με την οποία εισέρχονται στο εσωτερικό του κυττάρου ουσίες μεγάλου μοριακού βάρους. Να περιγράψετε τα στάδιά της. ()

 

17. Ένας τρόπος για να διατηρηθούν οι ελιές για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι να τις παστώσουμε. Δηλαδή να τις βάλουμε σε αλάτι. Το αλάτι δεν έχει αντισηπτικές ιδιότητες, δηλαδή δεν σκοτώνει τους μικροοργανισμούς, έχει όμως ασηπτικές, δηλαδή δεν επιτρέπει την ανάπτυξή των μικροοργανισμών.

Ι. Γιατί το περιβάλλον με υψηλή συγκέντρωση αλατιού δεν ευνοεί την ανάπτυξη των μικροοργανισμών;  (12μ)

ΙΙ. Οι παστωμένες ελιές είναι ζαρωμένες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ποιο είναι η χημική ουσία που απομακρύνεται από τις ελιές με αποτέλεσμα να ζαρώσουν και ποιος είναι ο βιολογικός ρόλος της στο κύτταρο; (13μ)

 

 18. II. Η πλασματική μεμβράνη οριοθετεί το κύτταρο σε σχέση με το εξωτερικό του περιβάλλον και συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες του. Μεμβράνες όμως οριοθετούν και πολλά οργανίδια του κυττάρου και διασχίζουν και το κυτταρόπλασμά του.
α) Τι είναι η διαμερισματοποίηση και ποιος ο ρόλος της στο κύτταρο; ()

β) Να αναφέρετε τα οργανίδια που περιβάλλονται από διπλή στοιχειώδη μεμβράνη;  ()

γ) Αν καταστραφεί η μεμβράνη των λυσοσωμάτων, ποια θα είναι η συνέπεια για το κύτταρο; ()

 19. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια το υπεροξείδιο του υδρογόνου 2Ο2) δηλαδή το γνωστό οξυζενέ χρησιμοποιείτο για την απολύμανση πληγών. Σήμερα η πρακτική αυτή έχει μάλλον εγκαταλειφθεί, καθώς τα οφέλη από τη χρήση αυτή της ανόργανης ουσίας συμβαδίζουν με την επιβράδυνση της ανάπτυξης των ιστών και συνεπώς της επούλωσης των πληγών. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις:

Ι. Για ποιο λόγο πιστεύετε πώς η ουσία αυτή είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των μικροβίων, και ταυτόχρονα επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη των ιστών της περιοχής του τραύματος; Παράγεται η ουσία αυτή στον ανθρώπινο οργανισμό; Αν ναι πώς; (12μ)
ΙΙ. Δεδομένου ότι στις πληγές υπάρχει καταστροφή ιστών και συνεπώς απελευθέρωση κυτταρικών συστατικών, πώς εξηγείται η δημιουργία αφρού στην περιοχή της πληγής μετά την προσθήκη Οξυζενέ; (13μ)

 


20. Ι. Το Ενδοπλασματικό Δίκτυο και το σύμπλεγμα Golgi αποτελούν οργανίδια του ενδομεμβρανικού συστήματος. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις:
α) Ποιες είναι οι δύο διαφορετικές μορφές με τις οποίες παρουσιάζεται το Ενδοπλασματικό Δίκτυο; Ποιες λειτουργίες φέρει σε πέρας εκείνη η μορφή του Ενδοπλασματικού Δικτύου, στην οποία δεν γίνεται σύνθεση πρωτεϊνών; ()
β) Από πόσες διπλοστιβάδες φωσφολιπιδίων αποτελείται η μεμβράνη του συμπλέγματος Golgi; Ποια είναι η μορφή του; Ποιες είναι οι λειτουργίες που φέρνει σε πέρας; ()
γ) Να περιγράψετε τη δομική και λειτουργική σχέση που υπάρχει μεταξύ των μεμβρανών του Ενδοπλασματικού Δικτύου και των μεμβρανών του συμπλέγματος Golgi. () 
ΙΙ. Ένα μακρομόριο που βρίσκεται στην πλασματική μεμβράνη ενός κυττάρου έχει στο ένα άκρο του μια αμινομάδα (-ΝΗ2) και στο άλλο άκρο του μια καρβοξυλομάδα (-COOH). Να απαντήσετε στις ερωτήσεις:
α) Σε ποιο από τα γνωστά είδη μακρομορίων ανήκει το μόριο αυτό; Να αναφέρετε δύο λειτουργίες της πλασματικής μεμβράνης, στις οποίες συμμετέχει το συγκεκριμένο μακρομόριο. ()

 

21. Σε τέσσερα κύτταρα συνέβησαν οι εξής υποθετικές μεταβολές. Στο κύτταρο Α τα λυσοσώματα απελευθέρωσαν στο κυτταρόπλασμα τα ένζυμά τους, στο κύτταρο Β η πλασματική μεμβράνη στερεοποιήθηκε, στο κύτταρο Γ έσπασαν οι δεσμοί Υδρογόνου στο μόριο του DNA και στο κύτταρο Δ έσπασαν οι δεσμοί που αναπτύσσονται μεταξύ των πλαγίων ομάδων των πρωτεϊνών που βρίσκονται στα υπεροξειδιοσώματα. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις:

Ι. Ποιες συνέπειες έχει κάθε μια από τις μεταβολές που συνέβησαν στα κύτταρα Α και Β; (12μ)
ΙΙ. Ποια συνέπεια έχει στο μόριο του DNA του κυττάρου Γ η θραύση των δεσμών Υδρογόνου; Θα μπορούν πλέον τα υπεροξειδιοσώματα του κυττάρου Δ να μετατρέπουν το υπεροξείδιο του υδρογόνου σε οξυγόνο και νερό; Να αιτιολογήσετε τις απαντήσεις σας. (13μ)

 

22.  Ι. Το μοντέλο που δεχόμαστε σήμερα για τη δομή και λειτουργία της πλασματικής μεμβράνης  είναι αυτό του «ρευστού μωσαϊκού». Να απαντήσετε στις ερωτήσεις:
α) Τι υποστηρίζει το μοντέλο του ρευστού μωσαϊκού για τη δομή της πλασματικής μεμβράνης;  (6μ)

β) Στη δομή της μεμβράνης, εκτός των κύριων ειδών χημικών μορίων που αναφέρατε στο α. ερώτημα συμμετέχουν και άλλα μόρια. Να ονομάσετε 2 ακόμη χημικά μόρια που υπάρχουν στην πλασματική μεμβράνη, από τα οποία το ένα να είναι γνωστό για τη συμβολή του στη διατήρηση της ρευστότητας της. Γιατί η διατήρηση της ρευστότητας των μεμβρανών είναι σημαντική για τη λειτουργία τους; () 
ΙΙ. Ουσίες μεγάλου μοριακού βάρους μεταφέρονται μέσω της πλασματικής μεμβράνης μέσα στο κύτταρο και έξω από αυτό με τη διαδικασία της ενδοκύττωσης και της εξωκύττωσης αντίστοιχα. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις:
α) Να ονομάσετε δύο διαφορετικά κύτταρα στα οποία συμβαίνει ενδοκύττωση και να προσδιορίσετε σε καθένα από αυτά τη σημασία της. ()
β) Να περιγράψετε τα διαφορετικά στάδια της ενδοκύττωσης.() γ) Ποιος είναι ο βιολογικός ρόλος της εξωκύττωσης; ()

23. Σε ένα πείραμα χορηγήθηκε ραδιενεργός ουρακίλη, προκειμένου να ανιχνευθούν τα μακρομόρια στα οποία ενσωματώνεται καθώς και οι περιοχές του κυττάρου στις οποίες εντοπίζονται τα μακρομόρια. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις:

I.          Σε ποια κατηγορία μακρομορίων θα εντοπιστεί η ραδιενεργός ουρακίλη και σε ποια ιδιαίτερα είδη του; Σε ποιες από τις ακόλουθες κυτταρικές δομές, οργανίδια και τμήματα του κυττάρου:
a.      Κυτταρική μεμβράνη
b.      Υπεροξειδιοσώματα
c.       Πυρηνίσκος
d.      Κυτταρόπλασμα
e.      Μιτοχόνδρια

είναι αναμενόμενο να εντοπιστεί η ραδιενεργός ουρακίλη, ενταγμένη στην κατηγορία των μακρομορίων που αναφέρατε στο προηγούμενο υποερώτημα; Να αιτιολογήσετε τις απαντήσεις σας. (12μ)
II.           Το μακρομόριο στο οποίο ενσωματώνεται η ουρακίλη, συνήθως παρουσιάζεται ως ένα μη αναδιπλωμένο στο χώρο, μόριο. Ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις το μόριο αναδιπλώνεται στο χώρο. Ποιοι χημικοί δεσμοί ευθύνονται γι΄αυτό; Μεταξύ ποιων χημικών ομάδων αναπτύσσονται; Ένα τέτοιο μόριο με ποιες κυτταρικές δομές συνεργάζεται; Που εντοπίζονται οι δομές αυτές σε ένα φυτικό κύτταρο και ποιος είναι ο βιολογικός ρόλος τους;   (13μ)



24. Μεταξύ των κυστιδίων που υπάρχουν στα ευκαρυωτικά κύτταρα περιλαμβάνονται τα κενοτόπια. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις:

α) Ποια είδη χημικών μορίων αποτελούν τη μεμβράνη που περιβάλλει τα κενοτόπια; Να περιγράψετε συνοπτικά, πώς είναι διαταγμένα τα μόρια αυτά στη μεμβράνη των κενοτοπίων. ()

β) Να περιγράψετε τη διαδικασία της ενδοκύττωσης και να προσδιορίσετε τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλουν τα κενοτόπια στη διαδικασία της ενδοκυτταρικής πέψης. ()

γ) Πώς ονομάζονται τα κενοτόπια των φυτικών κυττάρων; Ποιες είναι οι διαφορετικές χημικές ουσίες που αποθηκεύουν; ()

 

25. Ι. Το ριβόσωμα αποτελεί μια βασική κυτταρική δομή, στην οποία γίνεται η παραγωγή των πρωτεϊνών. Να απαντήσετε στις ακόλουθες ερωτήσεις:

 α) Ποια μακρομόρια συνιστούν το ριβόσωμα;()

β) Σε ποια μέρη ενός ευκαρυωτικού κυττάρου συναντάμε ριβοσώματα; ()

γ) Είναι δυνατό πολλά ριβοσώματα να συνδέονται ταυτόχρονα με το ίδιο μόριο mRNA. Σε τι αποσκοπεί αυτή η δυνατότητα; ()

ΙΙ. Δύο από τα χαρακτηριστικά του πυρήνα είναι η ύπαρξη πυρηνίσκου και η οριοθέτησή του από το κυτταρόπλασμα μέσω του πυρηνικού φακέλου. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις:

α) Με ποια μορφή γίνεται αντιληπτός ο πυρηνίσκος από το μικροσκόπιο; Από τι αποτελείται αυτός; Ποια είναι η σχέση του πυρηνίσκου με τα ριβοσώματα; ()

β) Ποια είναι η δομή του πυρηνικού φακέλου; Πώς η δομή αυτή επιτρέπει στο κύτταρο να ελέγχει το είδος των ουσιών που ανταλλάσσονται μεταξύ του πυρήνα και του κυτταροπλάσματος; Να ονομάσετε ένα μακρομόριο που πρέπει υποχρεωτικά να διασχίζει τον πυρηνικό φάκελο προκειμένου το γενετικό υλικό να κατευθύνει την παραγωγή των πρωτεϊνών. ()


26. Ι. Η πλασματική μεμβράνη δεν είναι απλώς ένα σύνορο ανάμεσα στο κύτταρο και το εξωκυττάριο περιβάλλον, αλλά είναι υπεύθυνη για μια σειρά λειτουργιών. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις:

α) Ποιες είναι οι κυτταρικές λειτουργίες για τις οποίες είναι υπεύθυνη η πλασματική μεμβράνη; ()

β) Ποιες είναι οι δύο κατηγορίες μακρομορίων που συμμετέχουν στη δομή της πλασματικής μεμβράνης; Ποια από αυτά εκτός από δομικό ρόλο έχουν και λειτουργικό; ()

γ) Σε ποια μέρη του κυττάρου παράγονται τα μόρια αυτά; Να περιγράψετε την πορεία που ακολουθούν μέσα στο κύτταρο από την σύνθεσή τους μέχρι να αποτελέσουν μόρια της πλασματικής μεμβράνης. ()

ΙΙ. Το κυτταρόπλασμα των ευκαρυωτικών κυττάρων δεν αποτελεί μια άμορφη μάζα, μέσα στην οποία αιωρούνται τα οργανίδια. Αντιθέτως, όπως αποκαλύφθηκε χάρη στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, διασχίζεται από ένα πλέγμα ινιδίων που το οργανώνει εσωτερικά. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις:

α) Πώς ονομάζεται το πολύμορφο πλέγμα ινιδίων που βρίσκεται στο κυτταρόπλασμα των ευκαρυωτικών κυττάρων; Από ποια επιμέρους ινίδια αποτελείται; ()

β) Ποια είναι η σημασία των ινιδίων του α. ερωτήματος στη μορφή που έχει το κύτταρο και στις εκάστοτε θέσεις των οργανιδίων; (4μ)

γ) Ποιο από τα ινίδια του α. ερωτήματος παίρνει  μέρος στο σχηματισμό μιας δομής που υπάρχει στο ζωικό κύτταρο, αλλά απουσιάζει από το φυτικό. Πώς ονομάζεται η δομή αυτή, από τι αποτελείται και σε ποια κυτταρική διαδικασία συμμετέχει; ()

  27. Αν και τα διαφορετικά κύτταρα του οργανισμού μας διαθέτουν, γενικώς, τα ίδια είδη οργανιδίων, ο αριθμός και το μέγεθος των οργανιδίων ποικίλει από κύτταρο σε κύτταρο, ανάλογα με την εξειδίκευση του κυττάρου και τις λειτουργικές ανάγκες του. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις:

Ι. Ποιο είδος οργανιδίου αναμένετε να συναντάται σε μεγάλο αριθμό στα μυϊκά κύτταρα, ποιο στα κύτταρα που συμμετέχουν στην άμυνα του οργανισμού μας ως φαγοκύτταρα, ποιο στα ηπατικά κύτταρα; Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. (12μ) 
ΙΙ. Τα κύτταρα που εκκρίνουν πρωτεΐνες:

a.      έχουν μεγάλο αριθμό από ένα συγκεκριμένο είδος κυτταρικών δομών και
b.    έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένα δύο είδη οργανιδίων.

Ποιες μπορεί να είναι οι αναφερόμενες κυτταρικές δομές και ποια τα δύο είδη οργανιδίων; Να αιτιολογήσετε τις απαντήσεις σας. (13μ)

 


28. Ι. Η πλασματική μεμβράνη οριοθετεί το κύτταρο σε σχέση με το εξωτερικό του περιβάλλον και συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες του. Μία από αυτές είναι να ελέγχει τις ουσίες που εισέρχονται ή εξέρχονται από το κύτταρο.
α) Πώς χαρακτηρίζεται η ιδιότητα της μεμβράνης να επιτρέπει σε μερικές ουσίες να την διαπεράσουν και σε άλλες όχι; ()
β) Να ονομάσετε τους τρεις κύριους τύπους μεταφοράς ουσιών μέσω της μεμβράνης; ()
γ) Πώς ονομάζεται η διαδικασία με την οποία εισέρχονται στο εσωτερικό του κυττάρου ουσίες μεγάλου μοριακού βάρους. Να περιγράψετε τα στάδιά της. ()

ΙΙ. Το μόριο του DNA αποτελείται από δύο πολυνουκλεοτιδικές αλυσίδες, τους κλώνους, που σχηματίζουν διπλή έλικα.
γ) Ποιος είναι ο βιολογικός ρόλος του DNA; Πώς το DNA είναι ικανό να ελέγχει κάθε κυτταρική δραστηριότητα, χωρίς ποτέ, στο μη διαιρούμενο κύτταρο, να εγκαταλείπει τον πυρήνα; (6μ)

 


29. Ι. Τα φυτικά κύτταρα διατηρούν τη μορφή τους χάρη σε ένα εξωτερικό περίβλημα και επίσης χάρη σε ένα εσωτερικό πλέγμα ινιδίων που διασχίζουν το κυτταρόπλασμά τους. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις:
α) Πώς ονομάζεται το εξωτερικό περίβλημα των φυτικών κυττάρων; Από τι αποτελείται; Να εξηγήσετε το ρόλο του στη διατήρηση της ακεραιότητας του φυτικού κυττάρου, όταν το κύτταρο βρίσκεται σε υποτονικό περιβάλλον. ()

β) Πώς ονομάζεται το εσωτερικό πλέγμα ινιδίων που διασχίζει το κυτταρόπλασμα; Από ποια είδη ινιδίων αποτελείται; Ποια είναι η σημασία του πλέγματος αυτού ως προς τη θέση που καταλαμβάνουν τα οργανίδια του φυτικού κυττάρου; ()

ΙΙ. Να περιγράψετε τις λειτουργικές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα: 

α) Στα λυσοσώματα και την πλασματική μεμβράνη. (4μ)

β) Στο σύμπλεγμα Golgi και το Ενδοπλασματικό δίκτυο ()

γ) Στα ριβοσώματα και στο Αδρό Ενδοπλασματικό δίκτυο. (4μ)
 

30. Ι. Προκειμένου τα κύτταρα να μπορούν να διεκπεραιώνουν τις ενεργειακές ανάγκες τους πρέπει να είναι ικανά να μετατρέπουν την προσφερόμενη ενέργεια, σε μορφή αξιοποιήσιμη από αυτά.
α) Να ονομάσετε δύο οργανίδια ενός φωτοσυνθετικού κυττάρου που μπορούν να μετατρέπουν την προσφερόμενη ενέργεια σε χημική ενέργεια αξιοποιήσιμη από αυτό. Ποιο από τα οργανίδια αυτά μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια, ποιο την ενέργεια που προέρχεται από τις βιολογικές οξειδώσεις; ()
β) Να προσδιορίσετε 4 δομικές ομοιότητες που υπάρχουν μεταξύ των δύο οργανιδίων και μια δομική διαφορά τους. ()
γ) Ποιες από τις ομοιότητες που προσδιορίσατε στο ερώτημα β. είναι υπεύθυνες για τη μερική γενετική αυτοδυναμία των οργανιδίων αυτών; ()
ΙΙ. Οι ουσίες που έχουν μικρό μοριακό βάρος, γενικά, μπορούν εύκολα να διαπερνούν τους πόρους της πλασματικής μεμβράνης χάρη στη διάχυση. Αυτό όμως δεν συμβαίνει για τις ουσίες που έχουν μεγάλο μοριακό βάρος.
α) Να ονομάσετε και να περιγράψετε τον μηχανισμό με τον οποίο το κύτταρο εισάγει ουσίες μεγάλου μοριακού βάρους και σωματίδια τροφής στο εσωτερικό του. ()
β) Να ονομάσετε και να περιγράψετε τον μηχανισμό με τον οποίο το κύτταρο εξάγει ουσίες με μεγάλο μοριακό βάρος στο περιβάλλον του. Ποια είδη ουσιών ή σωματιδίων εξάγονται με τον μηχανισμό αυτόν; ()

31. Ι. Η πλασματική μεμβράνη εκτός από το ένα σύνορο ανάμεσα στο κύτταρο και το εξωκυττάριο περιβάλλον, είναι υπεύθυνη για μια σειρά λειτουργιών. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις:

α) Ποιες είναι οι λειτουργίες για τις οποίες είναι υπεύθυνη η πλασματική μεμβράνη; ()

β) Ποια μόρια παίρνουν μέρος στην κατασκευή της; Ποια από αυτά είναι κυρίως υπεύθυνα για τις λειτουργίες που αναφέρατε στο α. ερώτημα. ()

γ) Πού παράγονται τα μόρια αυτά; Να περιγράψετε τη διαδρομή που ακολουθούν μέχρι να γίνουν τμήμα της πλασματικής μεμβράνης. ()

ΙΙ. Το κυτταρόπλασμα των ευκαρυωτικών κυττάρων δεν αποτελεί μια άμορφη μάζα, μέσα στην οποία αιωρούνται τα οργανίδια. Αντίθετα διασχίζεται από ένα πλέγμα ινιδίων που το οργανώνει εσωτερικά. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις:

α) Πώς ονομάζεται το σύνολο των ινιδίων που βρίσκονται στο εσωτερικό του κυττάρου; Από ποια επιμέρους ινίδια αποτελείται; ()

β) Ποια είναι η σημασία των ινιδίων του α. ερωτήματος στη μορφή που έχει το κύτταρο και στις εκάστοτε θέσεις των οργανιδίων; (4μ)

γ) Ποιο από τα ινίδια του α. ερωτήματος παίρνει  μέρος στο σχηματισμό μιας δομής που υπάρχει στο ζωικό κύτταρο, αλλά απουσιάζει από το φυτικό. Πώς ονομάζεται η δομή αυτή, από τι αποτελείται και σε ποια κυτταρική διαδικασία συμμετέχει; ()

32. Mια πρωτεΐνη μήκους 90 αμινοξέων, αφού συντέθηκε, εισήλθε στους αγωγούς του Αδρού Ενδοπλασματικού Δικτύου και μετά εξάχθηκε από το κύτταρο. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις:

 Ι. Από τους απειράριθμους συνδυασμούς των 20 αμινοξέων από τα οποία συντίθεται μια πρωτεΐνη 90 αμινοξέων, πώς το κύτταρο «γνωρίζει» με ποιον ακριβώς  συνδυασμό αμινοξέων θα συνθέσει αυτή την πρωτεΐνη; (12μ)
ΙΙ. Να προτείνετε και να περιγράψετε έναν τρόπο μεταφοράς της πρωτεΐνης αυτής έξω από το κύτταρο, ο οποίος να χρειάζεται ενέργεια και στον οποίο η ίδια η πρωτεΐνη, να μην έρχεται σε επαφή με τα φωσφολιπίδια της πλασματικής μεμβράνης. (13μ)

  

33. Ι. Ουσία που παράγεται στο εσωτερικό ενός θυλακοειδούς ενός χλωροπλάστη φυτικού κυττάρου μετακινείται στο εσωτερικό του μιτοχονδρίου ενός γειτονικού κυττάρου.

α) Να προσδιορίσετε από πόσες και από ποιες στοιχειώδεις μεμβράνες πέρασε αυτή η ουσία. ()

β) Σε ποια βασική λειτουργία συμμετέχουν οι χλωροπλάστες; Να ονομάσετε τα άλλα είδη πλαστιδίων που έχουν τα φυτικά κύτταρα, πέραν των χλωροπλαστών, και να αναφέρετε το ρόλο τους.  ()

ΙΙ. Ο πυρήνας του κυττάρου είναι το πιο ευδιάκριτο οργανίδιο των ευκαρυωτικών κυττάρων και χαρακτηρίζεται ως το «κέντρο ελέγχου» του κυττάρου.

α) Να περιγράψετε τη δομή του πυρήνα του κυττάρου. ()
β) Για ποιους λόγους ο πυρήνας χαρακτηρίζεται ως το «κέντρο ελέγχου» του κυττάρου; ()
γ) Τα ερυθρά αιμοσφαίρια κατά την ανάπτυξή τους χάνουν τον πυρήνα τους. Ποιες είναι οι συνέπειες αυτού του γεγονότος στη ζωή ενός ερυθρού αιμοσφαιρίου; ()

 

34. Ι. μεμβράνες των κυττάρων στην πλειονότητά τους αποτελούν στοιχειώδεις μεμβράνες.

α) Τι εννοούμε με τον όρο: στοιχειώδης μεμβράνη; ()
β) Να αναφέρετε 3 οργανίδια του κυττάρου που περιβάλλονται από διπλή στοιχειώδη μεμβράνη και ένα που περιβάλλεται από απλή στοιχειώδη μεμβράνη. ()
γ) Να αναφέρετε δύο είδη σύνθετων μορίων που υπάρχουν στην πλασματική μεμβράνη. Από ποια επιμέρους μόρια δημιουργούνται αυτά τα σύνθετα μόρια; ()

 

 35. Μεταξύ των μεθόδων συντήρησης των τροφίμων, δηλαδή της αποφυγής της αλλοίωσής τους από μικροοργανισμούς, περιλαμβάνονται:
παστερίωση (θέρμανση στους 70 περίπου βαθμούς Κελσίου),
-το αλάτισμα,
τοποθέτησή τους μέσα σε διάλυμα οξικού οξέος (το κοινό ξύδι) και
ψύξη.
ΙΙ. Ποια/ες από τις μεθόδους: α) μπορεί να προκαλέσει τους μικροοργανισμούς αφυδάτωση;
β) μπορεί να δυσχεράνει ή και να αναστείλει τη λειτουργία της πλασματικής μεμβράνης των μικροοργανισμών; Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. (13μ)

36. II. Τα αντισώματα εκκρίνονται από τα Β λεμφοκύτταρα στο αίμα και τη λέμφο, με στόχο να συνδεθούν με το μικρόβιο για το οποίο παράχθηκαν, προκειμένου να το εξουδετερώσουν.

Να περιγράψετε τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι πολυπεπτιδικές αλυσίδες ενός αντισώματος, από τη στιγμή της παραγωγής τους έως τη στιγμή που θα εκκριθούν ως έτοιμο αντίσωμα από το κύτταρο. Στη διαδρομή να συμπεριλάβετε όλες τις κυτταρικές δομές και τα κυτταρικά οργανίδια που συμμετέχουν στην συγκεκριμένη διαδικασία. (13μ)

 


37. Ι. Στο εσωτερικό του ευκαρυωτικού κυττάρου υπάρχει μια σειρά μεμβρανωδών οργανιδίων τα οποία συνδέονται μεταξύ τους αποτελώντας ένα ενιαίο δομικά και λειτουργικά σύστημα. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις:
α) Πώς ονομάζεται το σύστημα αυτό; Από ποια οργανίδια αποτελείται; ()
 β) Πώς ονομάζεται το οργανίδιο του συστήματος αυτού που είναι επιφορτισμένο με την αποτοξίνωση του οργανισμού μας από το οινόπνευμα; Ποιόν άλλο βιολογικό ρόλο έχει το οργανίδιο αυτό στη ζωή του κυττάρου; ()
 γ) Πώς ονομάζεται το οργανίδιο του συστήματος στο οποίο γίνεται «πακετάρισμα» των πρωτεϊνών πριν από την εξαγωγή τους από το κύτταρο; Ποια είναι η μορφή του οργανιδίου αυτού, από τι είδους μεμβράνη αποτελείται; () 
ΙΙ. Οι υδατάνθρακες αποτελούν μια πολύμορφη κατηγορία χημικών ενώσεων με ποικίλους βιολογικούς ρόλους.
γ) Οι υδατάνθρακες μπορούν να συνδεθούν με διάφορα είδη μακρομορίων, ώστε να αποτελέσουν μαζί τους συνθετότερα μόρια. Να ονομάσετε δύο κατηγορίες τέτοιων σύνθετων μορίων και να προσδιορίστε την περιοχή του κυττάρου στην οποία εντοπίζονται. ()

 38. Μεταξύ των ιδιοτήτων των καρκινικών κυττάρων είναι η απώλεια του ελέγχου του πολλαπλασιασμού τους. Αυτό οδηγεί σε ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό και συνεπώς στη δημιουργία όγκων. Μεταξύ των ουσιών που έχουν χρησιμοποιηθεί ως αντικαρκινικά φάρμακα, περιλαμβάνεται η βινβλαστίνη η οποία αναστέλλει τη δημιουργία των μικροσωληνίσκων. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις:

Ι. Τι είναι οι μικροσωληνίσκοι; Πώς ονομάζεται το πλέγμα το οποίο συγκροτούν  οι μικροσωληνίσκοι, μαζί με άλλες δομές, στο εσωτερικό του κυττάρου; Ποια είναι η σημασία του πλέγματος αυτού; (12μ)

ΙΙ. Ποια είναι η σημασία των μικροσωληνίσκων στη διεξαγωγή της μίτωσης; Να διατυπώσετε μια υπόθεση για το πώς η αναστολή της δημιουργίας των μικροσωληνίσκων στα καρκινικά κύτταρα, μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου. (13μ)

 


39. Ι. Μεταξύ των λειτουργιών που επιτελούν οι διάφοροι τύποι ευκαρυωτικών κυττάρων περιλαμβάνονται:
πέψη σωματιδίων τροφής.
τροποποίηση πρωτεϊνών μετά την παραγωγή τους.
εξουδετέρωση τοξικών ουσιών.

α) Να ονομάσετε δύο τουλάχιστον οργανίδια ή κυτταρικές δομές που συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο σε κάθε μια από τις αναφερόμενες λειτουργίες. ()
β) Τι είναι το ενδομεμβρανικό σύστημα; Ποια από τα οργανίδια που συμπεριλάβατε στην προηγούμενη απάντησή σας αποτελούν τμήμα του; () 
ΙΙ. Τα φυτικά κύτταρα οριοθετούνται από το περιβάλλον τους χάρη στην πλασματική μεμβράνη και το κυτταρικό τοίχωμά τους. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις:
α Ποιο είναι το κύριο είδος μακρομορίων που συμμετέχει στην κατασκευή καθεμιάς από τις δύο δομές; ()
β) Να ονομάσετε δύο λειτουργίες για τις οποίες είναι υπεύθυνη η πλασματική μεμβράνη. ()

γ) Ποια είναι η σημασία του κυτταρικού τοιχώματος για τα φυτικά κύτταρα και τους φυτικούς οργανισμούς γενικότερα; ()

 

 40. Ι. Μεταξύ των διαφορετικών ενζύμων που υπάρχουν στα ευκαρυωτικά κύτταρα περιλαμβάνεται η καταλάση. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις:
α) Ποιες κυτταρικές δομές είναι υπεύθυνες για την σύνθεση των ενζύμων; ()

γ) Σε ποιο κυτταρικό οργανίδιο εντοπίζεται η καταλάση; Ποια είναι η αντίδραση που καταλύει το συγκεκριμένο ένζυμο; ()
ΙΙ. Τα μιτοχόνδρια και οι χλωροπλάστες είναι οργανίδια τα οποία είναι επιφορτισμένα με τη μετατροπή της ενέργειας που προσλαμβάνουν τα ευκαρυωτικά κύτταρα, σε αξιοποιήσιμη μορφή. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις: 
α) Για ποιο λόγο και τα δύο οργανίδια θεωρείται ότι απολαμβάνουν ένα είδος γενετικής αυτοδυναμίας, έναντι του πυρήνα του κυττάρου; ()


41. Ι. Ανάμεσα στα ποικίλα οργανίδια και τις κυτταρικές δομές αναπτύσσεται ένας μεγάλος αριθμός λειτουργικών σχέσεων, στο πλαίσιο συγκεκριμένων κυτταρικών διαδικασιών. Να προσδιορίσετε τη λειτουργική σχέση που υπάρχει:
α) Ανάμεσα στον πυρηνίσκο και τα ριβοσώματα. ()
β) Ανάμεσα στα ριβοσώματα και στο ενδοπλασματικό δίκτυο. ()
γ) Ανάμεσα στα λυσοσώματα και στα πεπτικά κενοτόπια. ()


42. Ι. Tα λυσοσώματα και τα υπεροξειδιοσώματα μοιράζονται μερικές δομικές ομοιότητες, παρουσιάζουν όμως και λειτουργικές διαφορές, ενώ αποτελούν τμήματα ενός ενιαίου δομικά και λειτουργικά συστήματος. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις:
α) Ποιο είναι το ενιαίο σύστημα στο οποίο μετέχουν τα δύο οργανίδια; Ποια άλλα οργανίδια είναι μέρος του συστήματος αυτού; ()
β) Να προσδιορίσετε τις δομικές ομοιότητες μεταξύ των δύο παραπάνω οργανιδίων. ()
γ) Να προσδιορίσετε τις λειτουργικές διαφορές μεταξύ των δύο αυτών οργανιδίων. ()

ΙΙ. Τα ριβοσώματα αποτελούν τις κυτταρικές δομές στις οποίες γίνεται η σύνθεση των πολυπεπτιδικών αλυσίδων. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις: 
α) Από ποιες χημικές ενώσεις αποτελούνται τα ριβοσώματα; Σε ποια κυτταρική δομή παράγεται κάθε μια από αυτές; ()
β) Πού υπάρχουν ριβοσώματα στο ευκαρυωτικό κύτταρο; ()
 γ) Οι πολυπεπτιδικές αλυσίδες που παράγονται από τα ριβοσώματα συχνά χρειάζεται να υποστούν επιμέρους τροποποιήσεις, προκειμένου να γίνουν λειτουργικές πρωτεΐνες. Να παραθέσετε ένα τέτοιο παράδειγμα τροποποίησης και να ονομάσετε τα οργανίδια του κυττάρου που συμμετέχουν σε αυτές. ()

 

43. ΙΙ. Η παγκρεατική λιπάση είναι ένα ένζυμο που διασπά διάφορες κατηγορίες λιπιδίων. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις:
α) Ποια κυτταρική δομή είναι υπεύθυνη για τη σύνθεση της παγκρεατικής λιπάσης; Πώς ονομάζεται η διαδικασία με την οποία το ένζυμο εξάγεται από το κύτταρο; Να περιγράψετε συνοπτικά τη διαδικασία αυτή. ()









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου