Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Ασκήσεις Χημικής Ισορροπίας



1.     Ισομοριακό μείγμα Η2 και ατμών J2 έχει όγκο 89,6L, μετρημένα σε stp.
α)   Υπολογίστε τον αριθμό mol του κάθε αερίου που περιέχεται στο παραπάνω μείγμα.
β)   Το μείγμα αυτό εισάγεται σε δοχείο σταθερού όγκου και θερμαίνεται σε ορισμένη θερμοκρασία, οπότε αποκαθίσταται η ισορροπία: J2 + H2   2HJ, για την οποία η σταθερά Κc είναι ίση με 9. Βρείτε τον αριθμό mol καθενός από τα τρία αέρια στην κατάσταση ισορροπίας.

2.     46g N2O4 εισάγεται σε δοχείο Δ1 όγκου 2L και διασπάται κατά 20% προς ΝΟ2 στους θ0 C.
α) Να υπολογιστεί η Κc για την ισορροπία N2O4  2NO2, στους θ0 C.
β) Ποιος πρέπει να είναι ο όγκος ενός άλλου δοχείου Δ2, στο οποίο αν εισαχθούν 46g N2O4 να διασπαστούν προς ΝΟ2 κατά 80%, στους θ0 C.

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015



ΟΞΕΙΔΩΣΗ - ΑΝΑΓΩΓΗ

  Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής

1.    Ο αριθμός οξείδωσης ενός ιόντος ισούται:
     α.  με το φορτίο του πυρήνα του          β. με τον αριθμό e της  εξ. του στοιβάδας
     γ.  με τον αριθμό e που συνεισφέρει το άτομο     δ.με το  ηλεκτρικό του φορτίο.

2.    Στις ομοιοπολικές ενώσεις ο αριθμός οξείδωσης κάθε ατόμου ισούται με:
α.  το ηλεκτρικό του φορτίο
β.  το φαινομενικό φορτίο που αποκτά το άτομο μετά την απόδοση των κοινών ηλεκτρονίων του στο ηλεκτραρνητικότερο άτομο
γ.  τον αριθμό των ηλεκτρονίων που έχει στην εξωτερική του στιβάδα
δ.  τον αριθμό των ηλεκτρονίων που συνεισφέρει το άτομο.

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Νέα ύλη Χημείας Γ Λυκείου 2015-2016



1.       Ενότητα: «ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΗ – ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΣΗ»
Περιεχόμενο ενότητας
Στόχοι ενότητας

Με τη διδασκαλία της ενότητας οι μαθητές θα πρέπει:
Αριθμός οξείδωσης. Οξείδωση – Αναγωγή
• να υπολογίζουν τον αριθμό οξείδωσης ενός στοιχείου σε μία χημική ένωση,
• να διακρίνουν την οξείδωση και την αναγωγή με βάση:
 α) την πρόσληψη ή αποβολή οξυγόνου και υδρογόνου,
β) την πρόσληψη ή αποβολή ηλεκτρονίων,
γ) τη μεταβολή του αριθμού οξείδωσης
Κυριότερα οξειδωτικά – αναγωγικά. Αντιδράσεις οξειδοαναγωγής
• να χαρακτηρίζουν χημικές ουσίες που συμμετέχουν σε αντιδράσεις οξειδοαναγωγής ως οξειδωτικές και αναγωγικές,
• να συμπληρώνουν χημικές εξισώσεις αντιδράσεων οξειδοαναγωγής με τη μέθοδο της μεταβολής του αριθμού οξείδωσης

Παρατήρηση: Ως παραδείγματα αντιδράσεων οξειδοαναγωγής να μελετηθούν τα:
1) Οξείδωση ΝΗ3 από CuO,
4) Οξείδωση CO από KMnO4 παρουσία H2 SO4 και
5) Οξείδωση FeCl2 από K2 Cr2 O7 παρουσία HCl.














































Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Συντελεστές  βαρύτητας μαθημάτων
Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου για εισαγωγή στις σχολές  στα τμήματα και στις εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων που είναι ενταγμένα σε κάθε ένα από τα ανωτέρω Επιστημονικά Πεδία θα υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού που ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, ως ακολούθως:
 ΘΕΜΑ:« Ένταξη των Σχολών, των Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων στα Επιστημονικά Πεδία για το σχολικό έτος 2015-2016.»

1ο Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες
2ο Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
3ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής 
4ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες της Εκπαίδευσης 
5ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής 

Σάββατο 23 Μαΐου 2015






ΘΕΜΑ Α
Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμίας από τις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις Α1 έως Α5 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη λέξη  ή  στη φράση, η οποία συμπληρώνει σωστά την ημιτελή πρόταση.

Α1 .  Οι περιοχές του DNA που μεταφράζονται σε αμινοξέα ονομάζονται

α.  εσώνια

β.  εξώνια

γ.   υποκινητές

δ.   αμετάφραστες περιοχές.

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

ΛΥΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015


Θέμα Α              

Α1.γ   Α2.α   Α3.β   Α4.β    Α5.δ


         ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ     Γ΄ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 
                                               ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2015   
                    ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ Α
Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμίας από τις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις Α1 έως Α5 και, δίπλα, το γράμμα που αντιστοιχεί στη  λέξη  ή  στη φράση η οποία συμπληρώνει σωστά την ημιτελή πρόταση.


Α1 .  Σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα είναι η
α.  ελονοσία
β.  χολέρα
γ.   σύφιλη
δ.  πολιομυελίτιδα.           

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Ιστορία και εξελιξη των ιδεών στη Φυσική

Από την εποχή που ο άνθρωπος εμφανίστηκε πάνω στη Γη άρχισε να αναρωτιέται για το πώς δημιουργήθηκε ο ίδιος και ο κόσμος στον οποίο ζει καθώς και για το ποιες δυνάμεις και νόμοι διέπουν τα φυσικά φαινόμενα που παρατηρεί γύρω του. Στους περισσότερους λαούς τις απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα είχαν αναλάβει να δίνουν οι ιερείς και οι άρχοντες, οι οποίοι δεν αισθάνονταν την ανάγκη να τις δικαιολογούν ή να τις συζητούν. 

Οι αρχαίοι Έλληνες, όμως, ήταν ιστορικά οι πρώτοι άνθρωποι που επιχείρησαν μια διεξοδική έρευνα του Σύμπαντος, δηλαδή μια συστηματική συλλογή γνώσης βασισμένη στην ανθρώπινη λογική, με λίγους περιορισμούς από οποιοδήποτε ιερατείο. Όσοι από αυτούς προχώρησαν σ’ αυτήν την έρευνα, δηλαδή στην προσπάθεια κατανόησης της φύσης, βασιζόμενοι στον ορθολογισμό και χωρίς να επιζητήσουν τη βοήθεια της διαίσθησης, της έμπνευσης ή της αποκάλυψης, ονομάστηκαν φιλόσοφοι. Χωρίς αμφιβολία υπήρχαν σοφοί άνθρωποι, ακόμη και ορθολογιστές, πριν από τους Έλληνες, αλλά δεν γνωρίζουμε σήμερα τα ονόματά τους. Ο λόγος είναι ότι ο Ελληνικός πολιτισμός άφησε πίσω του μια ορθολογιστική φιλοσοφία καταγεγραμμένη σε γραπτά κείμενα, η οποία, όπως θα δούμε, αποτέλεσε τον πρόγονο της σύγχρονης επιστήμης. 

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (2015 -2016)

Το ΥΠΟΠΑΙΘ θα προβεί σε νέες νομοθετικές ρυθμίσεις όσον αφορά το εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ το σχ. έτος 2015-16 για τους παρακάτω λόγους:
1) Με το σύστημα του Νέου Λυκείου, οι μαθητές της Γ΄ Τάξης είχαν δυνατότητα πρόσβασης σε πολύ περιορισμένο αριθμό τμημάτων, αφού οι επιλογές τους περιορίζονταν μόνο σε ένα επιστημονικό πεδίο. Εξαιτίας αυτού του εγκλωβισμού των υποψηφίων σε πολύ μικρό αριθμό τμημάτων, θα αποκλείονταν χιλιάδες νέοι και νέες από την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, παρότι μπορεί να είχαν επιτύχει υψηλή βαθμολογία στις εξετάσεις. Παράλληλα, αυτή η ρύθμιση θα έπληττε εκτός από τους μαθητές/τριες και τα ίδια τα Πανεπιστήμια, καθώς ήταν εξαιρετικά πιθανό να στερούνταν φοιτητές/τριες με πολύ υψηλές επιδόσεις, οι οποίοι δεν θα κατάφερναν να εισαχθούν στο ένα και μοναδικό επιστημονικό πεδίο στο οποίο μπορούσαν να είναι υποψήφιοι.

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Οι μεγαλύτερες ανακαλύψεις στη Χημεία



1. Οξυγόνο (1770)

Ο Joseph Priestley ανακαλύπτει το    οξυγόνο. Παράγει οξυγόνο σε πειράματα και περιγράφει το ρόλο της στην καύση και την αναπνοή. Στη συνέχεια, με τη διάλυση  αέρα στο νερό, επινοεί ανθρακούχο νερό. Αργότερα ο Antoine Lavoisier διευκρινίζει τη φύση των στοιχείων, δίνει στο οξυγόνο το όνομα του και μαζί με άλλους βάζουν τις βάσεις για την ονοματολογία των χημικών στοιχείων.

2. Ατομική Θεωρία (1808)

Ο John Dalton παρέχει έναν τρόπο που συνδέει αόρατα άτομα με μετρήσιμες ποσότητες, όπως ο όγκος του αερίου ή της μάζας ενός στερεού. Σύμφωνα με τη θεωρία του, τα στοιχεία αποτελούνται από μικροσκοπικά σωματίδια που ονομάζονται άτομα. Έτσι, ένα καθαρό στοιχείο αποτελείται από ίδια άτομα, που έχουν όλα την ίδια μάζα, και οι ενώσεις αποτελούνται από άτομα διαφορετικών στοιχείων τα οποία ενώνονται μαζί.

Τα Άστρα και η Εξέλιξή τους

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ανέκαθεν τα άστρα μαγνήτιζαν και σαγήνευαν τον άνθρωπο. Οι πρώτες προσπάθειες του ανθρώπου να μελετήσει και να εξηγήσει τα του ουρανού και των άστρων ανάγεται στο μακρινό παρελθόν, πολλές χιλιάδες χρόνια πίσω. Η ίδια άλλωστε η αστρονομία, η οποία πήρε και το όνομά της από τα άστρα, είναι η αρχαιότερη παρατηρησιακή επιστήμη. Οι πρώτες φυσικά παρατηρήσεις των άστρων γίνονταν δια γυμνού οφθαλμού. Εάν κάποιος καθίσει έξω μία καθαρή βραδιά κάτω από καλές καιρικές συνθήκες και έχει αρκετή υπομονή, μπορεί να μετρήσει μερικές χιλιάδες αστέρια. Όπως γνωρίζουμε σήμερα, στον ουρανό υπάρχουν πολύ περισσότερα άστρα, εκατοντάδες δισεκατομμύρια, τα οποία όμως είναι τόσο αμυδρά που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Αυτά που εμείς βλέπουμε είναι τα φαινομενικά λαμπρότερα, και κατά τεκμήριο κοντινότερα προς το ηλιακό μας σύστημα, διότι όσο πιο μακριά από εμάς βρίσκεται μία φωτεινή πηγή τόσο πιο αμυδρή φαίνεται. Στην πραγματικότητα, όλο αυτό το πλήθος των αστεριών δεν είναι τίποτα άλλο παρά δισεκατομμύρια ήλιοι όπως είναι ο δικός μας ο Ήλιος. Υπάρχουν αστέρια που είναι μεγαλύτερα από τον Ήλιο και άλλα που είναι μικρότερα από αυτόν. Ο ίδιος ο Ήλιος είναι ένα μέσο άστρο του Γαλαξία μας.

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Μαύρη Τρύπα


Μαύρες Τρύπες



Μία σουπερνόβα ή ένα πάλσαρ είναι πραγματικά εντυπωσιακές ανακαλύψεις. Τίποτα όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με τη βαρυτική δύναμη μιας "μαύρης τρύπας". Μία "μαύρη τρύπα" είναι πραγματικά ένα από τα πιο μυστηριώδη ουράνια αντικείμενα. Μερικοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι στο εσωτερικό της οι νόμοι της φυσικής δεν έχουν καμία υπόσταση. Και όμως η σύγχρονη επιστήμη και η γενική θεωρία της σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν έχουν αποδείξει ήδη τη θεωρητική τους, τουλάχιστον, ύπαρξη. Τίποτα δεν μπορεί να ξεφύγει από τα απολειφάδια αυτά της καρδιάς των πιο γιγάντιων άστρων στο σύμπαν, που έχουν συμπιέσει τα υλικά τριών και πάνω ήλιων στο χώρο ενός σταδίου, ούτε καν το ίδιο το φως. Γι` αυτό και η ανακάλυψη μιας μαύρης τρύπας μπορεί να γίνει μόνο από την επίδραση που έχει αυτή στη γύρω της περιοχή και σε κάποιο γειτονικό της άστρο.

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Ασκήσεις στο 6ο Κεφάλαιο Βιολογίας Κατεύθυνσης



ΧΡΩΜΟΣΩΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ

1.     Γυναίκα φυσιολογική και άνδρας με μερική αχρωματοψία αποκτούν αγόρι με σύνδρομο kleinferter και κανονική όραση. Ποιοι είναι οι πιθανοί γονότυποι και πως δικαιολογείται η γέννηση του παιδιού;

2.     Από τη διασταύρωση δύο φυσιολογικών ατόμων προκύπτει παιδί με σύνδρομο Turner και Down.Να εξηγήσετε τον τρόπο εμφάνισης αυτού του ατόμου.

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Η "ΑΥΓΗ" ΤΙΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΩΝ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΩΝ-Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ DAWN ΣΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ

Το 2015 θα ειναι η χρονια των πλανητων "νανων", με δυο σημαντικες αποστολές να φτάνουν τον βασικό τους στόχο. Η μία είναι η αποστολή NEW HORIZONS της E.S.A. (European Space Agency) που έχει σκοπό την εξερεύνηση του Πλούτονα, και η άλλη η αποστολή DAWN της NASA με σκοπό την εξερεύνηση της εσωτερικής ζώνης των αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος.


Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Ποιός ο λόγος να συμπληρωθεί το καθιερωμένο μοντέλο του Big Bang;

Large Magellan Cloud Η προέλευση, η εξέλιξη, και το μέλλον του Σύμπαντος διαμορφώνονται από διάφορες κοσμολογικές θεωρίες, η πιο γνωστή των οποίων είναι η Μεγάλη Έκρηξη, σύμφωνα με την οποία ο Κόσμος προέκυψε από μια "έκρηξη" του χωρόχρονου περίπου  πριν 13-15 δισεκατομμύρια έτη. Αλλά την δεκαετία του '80 νέες θεωρίες από βγαίνουν στο προσκήνιο για την αποσαφήνηση ορισμένων πτυχών της δημιουργίας του σύμπαντος.
Την εποχή που όλο το σύμπαν είχε το μέγεθος ενός ατομικού πυρήνα, με άπειρη πυκνότητα, την στιγμή μηδέν, συνέβη μια έκρηξη τέτοια που η θερμοκρασία του να φθάσει   τρισεκατομμύρια βαθμούς και να ακολουθήσει μια απίστευτη διαστολή.
Έτσι ξεκινάνε οι περισσότερες κοσμολογικές θεωρίες που ισχύουν σήμερα. Αλλά η θεωρία του Big Bang έχει ορισμένα κενά που ανέλαβε μια άλλη θεωρία, αυτή του πληθωρισμού, να τα συμπληρώσει και να ερμηνεύσει τα παρατηρησιακά φαινόμενα που βλέπουμε μέσω των τηλεσκοπίων, των διαστημικών παρατηρητηρίων και των ευαίσθητων οργάνων που διαθέτουμε σήμερα. 

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Η θεωρία του Big Bang

Περίπου πριν 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, ολόκληρο το σύμπαν ήταν συμπιεσμένο στα όρια ενός ατομικού πυρήνα. Μια κατάσταση γνωστή ως ιδιομορφία, είναι η στιγμή πριν από τη δημιουργία όταν δεν υπήρχε ούτε χώρος ούτε χρόνος. Σύμφωνα με το καθιερωμένο κοσμολογικό μοντέλο που εξηγεί τον Κόσμο μας, μια απίστευτη έκρηξη, θερμοκρασίας τρισεκατομμυρίων βαθμών και απείρως πυκνή, δημιούργησε όχι μόνο τα θεμελιώδη υποατομικά σωματίδια και από εκεί την υπόλοιπη ύλη, αλλά και τον ίδιο τον χώρο και χρόνο. Οι θεωρίες της κοσμολογίας συνδυασμένες με τις παρατηρήσεις των  αστρονόμων επέτρεψαν στους κοσμολόγους να αναδημιουργήσουν την αρχέγονη χρονολογία των γεγονότων, γνωστών ως Μεγάλη Έκρηξη.

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Ήλιος

Ήλιος είναι ο αστέρας του "δικού μας" Αστρικού Συστήματος που αποκαλείται εξ αιτίας του Ηλιακό Σύστημα.
Ο Ήλιος είναι μια θερμή σφαίρα αερίων στο εσωτερικό της οποίας γίνονται θερμοπυρηνικές αντιδράσεις. Αποτέλεσμα των αντιδράσεων είναι η παραγωγή ενέργειας η οποία ύστερα από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια φτάνει στην επιφάνεια του ήλιου και στη συνέχεια μόλις σε 8,3 λεπτά φτάνει στη γη.Tο μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η μελέτη του ήλιου καθώς και οι ειδικές συνθήκες παρατήρησης του, δημιούργησαν έναν ιδιαίτερο κλάδο της αστροφυσικής, την ηλιακή φυσική. Βέβαια το γεγονός ότι ο ήλιος βρίσκεται κοντά στη γη μας κάνει πολλές φορές να ξεχνάμε ότι είναι και αυτός ένας αστέρας από τους δισεκατομμύρια του γαλαξία μας που βλέπουμε με γυμνό μάτι στο νυχτερινό ουρανό. Έτσι τα συμπεράσματα από τη μελέτη του μπορούμε να τα γενικεύσουμε για ένα πολύ μεγάλο πλήθος αστέρων.

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Γιατί το DNA έχει Θυμίνη και όχι Ουρακίλη;

Όλοι γνωρίζουμε τα DNA και RNA. Είναι μόρια που παίζουν καθοριστικό ρόλο για τη ζωή, καθώς αποθηκεύουν τη γενετική πληροφορία και συμμετέχουν στη ροή της.  Έτσι, η γενετική πληροφορία μεταγράφεται σε RNA και στη συνέχεια μεταβιβάζεται με τη μετάφραση του RNA σε πρωτεΐνες, που είναι τα κατ’εξοχήν λειτουργικά μόρια του κυττάρου.

 Τόσο το DNA όσο και το RNA είναι γραμμικά πολυμερή νουκλεοτιδίων. Ένα από τα μονομερή που περιέχουν, είναι μια αζωτούχα βάση. Στο DNA η βάση αυτή, όπως μαθαίνουμε, μπορεί να είναι Αδενίνη, Θυμίνη, Γουανίνη, Κυτοσίνη (A, T, G, C οι αντίστοιχοι συμβολισμοί). Στο RNA όμως, βλέπουμε ότι αντί της Θυμίνης υπάρχει μια άλλη αζωτούχα βάση, η Ουρακίλη (U). Γιατί όμως στο RNA υπάρχει Ουρακίλη και όχι Θυμίνη;

Πώς θερμαίνεται το στέμμα του Ηλιου;

Μια πρόσφατη παρατήρηση ίσως δώσει τη λύση στον γρίφο που ταλαιπωρεί για χρόνια τους επιστήμονες: πώς γίνεται το στέμμα του Ηλιου να είναι θερμότερο από την επιφάνεια του άστρου;
Η ατμόσφαιρα του Ηλίου έχει θερμοκρασία 1.000.000 βαθμούς Κελσίου, αλλά θερμαίνεται από την επιφάνειά του που έχει θερμοκρασία μόλις 5.500 βαθμούς. Η κατάσταση αυτή, η οποία εκ πρώτης όψεως παραβιάζει τους νόμους της Θερμοδυναμικής, αφού ένα «κρύο» στρώμα θερμαίνει ένα άλλο σε υψηλότερη θερμοκρασία, προβληματίζει τους αστρονόμους εδώ και δεκαετίες, χωρίς να έχει βρεθεί ως σήμερα μια γενικά παραδεκτή ερμηνεία….Η πρόσφατη ανακάλυψη πιδάκων υπέρθερμου αερίου που εκτοξεύονται από την επιφάνεια του Ηλίου προς την ατμόσφαιρά του μπορεί να αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην επίλυση αυτού του άλυτου, ως σήμερα, προβλήματος.

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Ασκήσεις Βιολογίας Πανελλαδικών Εξετάσεων



 ΘΕΜΑ 1
 Ένα ανθρώπινο σωματικό κύτταρο έχει 46 χρωμοσώματα.

Α.1.Πόσα μόρια DNA συνολικά υπάρχουν στα χρωμοσώματα του συγκεκριμένου κυττάρου, στο στάδιο της μετάφασης της μίτωσης;

2. Να δικαιολογήσετε  την απάντησή σας.

Β. Να περιγράψετε τις χαρακτηριστικές μορφές, με τις οποίες εμφανίζεται το γενετικό υλικό ενός ευκαρυωτικού κυττάρου, ανάλογα με το στάδιο του κυτταρικού κύκλου που βρίσκεται.

Γ. Έστω ένα τμήμα μεταγραφόμενου κλώνου DNA με την ακόλουθη αλληλουχία βάσεων:
5΄- ΤCΑ  CGG  AAT  TTC  TAG  CAT -3΄ .

1.Με δεδομένο ότι δε μεσολαβεί στάδιο ωρίμανσης, να γράψετε το m-RNA που θα προκύψει από τη μεταγραφή του παραπάνω τμήματος DNA, σημειώνοντας ταυτόχρονα τη θέση του 5΄  και 3΄ άκρου του m-RNA.

2.Να γραφούν τα αντικωδικόνια των t-RNA με τη σειρά που συμμετέχουν στη μετάφραση του παραπάνω m-RNA.

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

NASA Television-29o SPACEWALK ΖΩΝΤΑΝΗ ΑΝΑΜΕΤΑΔΩΣΗ

 Η 42η αποστολή του International space station ετοιμάζεται για το 29ο spacewalk!!!

Πολλαπλής επιλογής βιολογίας κατεύθυνσης πανελλαδικών εξετάσεων



1. Σε μια συνεχή καλλιέργεια η ανάπτυξη των μικροοργανισμών βρίσκεται διαρκώς σε:
α. λανθάνουσα φάση
β. στατική φάση
γ. εκθετική φάση
δ. φάση θανάτου.

2.Το πλασμίδιο Ti χρησιμοποιείται στη διαδικασία:
α. δημιουργίας διαγονιδιακών ζώων
β. δημιουργίας διαγονιδιακών φυτών
γ. παραγωγής ιντερφερόνης
   δ. παραγωγής ινσουλίνης.

Οι 25 ελληνικές ιδέες των ημιτελικών του MIT Enterprise Forum



Οι 25 ελληνικές ιδέες των ημιτελικών του MIT Enterprise ForumΣε συνέχεια της πρόσκλησης που απηύθυνε το MIT Enterprise Forum Greece για συμμετοχή στο διαγωνισμό MITEF Greece  Startup  Competition, ένα διεθνή «επιταχυντή» για την ανάπτυξη, την ποιοτική αναβάθμιση και την προώθηση της ελληνικής τεχνολογικής επιχειρηματικότητας, ανακοινώνεται η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του διαγωνισμού καθώς και οι 25 ομάδες που προκρίθηκαν στoν ημιτελικό γύρο.


Οι 25 ομάδες που αναδείχθηκαν και εντάσσονται πλέον στο 3μηνο πρόγραμμα του διαγωνισμού, το οποίο περιλαμβάνει mentoring & workshops είναι οι ακόλουθες: 

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Τι έγινε στο πρώτο TEDx του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Τι έγινε στο πρώτο TEDx του Εθνικού Μετσόβιου ΠολυτεχνείουΣύντομα αναμένεται να ανέβουν στο επίσημο κανάλι του TEDx οι ομιλίες από το TEDxNTUA που επιχείρησαν να προκαλέσουν τις επιθυμητές Αλυσιδωτές Αντιδράσεις. Παρών την ώρα της εκδήλωσης 1.450 άνθρωποι με κάθε διαθέσιμο τρόπο, που οργάνωσαν εθελοντικά δεκάδες άλλοι που επιζητούν τώρα, με μεγαλύτερη δύναμη, να φτιάξουν ένα νέο ντόμινο.

Συστήνοντας το TEDxNTUA, οι διοργανωτές γοητευμένοι από τη νομοτέλεια της κίνησης ενός domino και την ευαίσθητη αλληλεξάρτηση μεταξύ μικρών δράσεων και μεγάλων επιτευγμάτων που αυτό υποδεικνύει, επιδιώκουν να κοιτάξουν βαθιά τους τρόπους με τους οποίους η ατομική δημιουργικότητα αλλάζει τον κόσμο γύρω μας. Για εκείνους, το άτομο μπορεί να πυροδοτήσει προοδευτικές αλλαγές σε ένα Ίδρυμα, σε όλη την κοινωνία. Για εκείνους, η πρωτοβουλία προκαλεί Αλυσιδωτές Αντιδράσεις, ικανές να ανατρέψουν την πορεία του κόσμου 


Ηλιακές εκλάμψεις

Η έκλαμψη είναι μια βίαιη έκρηξη στην ατμόσφαιρα ενός άστρου, όπως είναι ο ήλιος μας, απελευθερώνοντας συνολικά μέχρι και 6×1025 Joules. Οι ηλιακές εκλάμψεις λαμβάνουν χώρα στο ηλιακό στέμμα και στην χρωμόσφαιρα, θερμαίνοντας το πλάσμα σε δεκάδες εκατομμύρια Κέλβιν, και επιταχύνοντας τα ηλεκτρόνια, τα πρωτόνια και τα βαρύτερα ιόντα κοντά στην ταχύτητα του φωτός. Παράγουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία σε όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, σε όλα τα μήκη κύματος από τα μακρά ραδιοφωνικά κύματα έως τα πολύ μικρά μήκη κύματος, τις ακτίνες γάμμα.
Η ενέργεια απελευθερώνεται μέσω της χρωμόσφαιρας και προς την κορώνα, από όπου ξεφεύγει σαν κυματισμός με τον ηλιακό άνεμο. Οι περισσότερες εκλάμψεις αναπτύσσονται μέσα σε μερικά λεπτά και υποχωρούν κατά τη διάρκεια μιας ώρας ή και δύο. Επειδή στις εμφανίσεις τους εμπλέκονται μαγνητικά πεδία, ίσως οι εκλάμψεις να συνδέονται και με τις ομάδες ηλιακών κηλίδων, όπου εμφανίζονται τα ισχυρότερα μαγνητικά πεδία.
Μια ισχυρή έκλαμψη ακτίνων-χ (το μεγάλο λευκό τμήμα κάτω από το κέντρο) που ξέσπασε στον Ήλιο στις 28 Οκτωβρίου 2003
Οι περισσότερες εκλάμψεις εμφανίζονται σε περιοχές που δραστηριοποιούνται γύρω από ηλιακές κηλίδες, όπου αναδύονται από την επιφάνεια του ήλιου έντονα μαγνητικά πεδία στο στέμμα. Οι εκλάμψεις εμφανίζονται ξαφνικά (σε χρόνους από λίγα λεπτά έως δεκάδες λεπτά) απελευθερώνοντας τη μαγνητική ενέργεια που αποθηκεύεται στο στέμμα.

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Η… δρ. Google θα παρέχει πλέον καλύτερες ιατρικές συμβουλές στο διαδίκτυο


Στόχος της Google, σύμφωνα με το BBC, είναι να περιορίσει τη σωρεία αμφιλεγόμενων και αναξιόπιστων ιατρικών πληροφοριών που κυκλοφορούν στο Ίντερνετ και οι οποίες συχνά παραπληροφορούν

Πηγή: ΑΜΠΕ
H Google έθεσε σε λειτουργία μια νέα δυνατότητα στη δημοφιλή μηχανή αναζήτησής της, έτσι ώστε, όταν οι χρήστες ψάχνουν ιατρικές συμβουλές για κάποιο θέμα υγείας που τους απασχολεί, να εμφανίζονται στην κορυφή των απαντήσεων μια σειρά από σχετικές πληροφορίες και συστάσεις που είναι ελεγμένες από γιατρούς και έχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία.

Η τέχνη συναντά την επιστήμη

Οι δημιουργοί του Interstellar δημοσιεύουν μελέτη για τις μαύρες τρύπες
Οι δημιουργοί του Interstellar δημοσιεύουν μελέτη για τις μαύρες τρύπες
Η μαύρη τρύπα εμφανίζεται «ρετουσαρισμένη» στην ταινία (Πηγή: Double Negative)  
Λονδίνο
Όταν η επιστήμη συναντά την τέχνη, ακόμα και οι μαύρες τρύπες χρειάζονται λίγο μακιγιάζ. Στην πολυαναμενόμενη επιστημονική μελέτη τους, οι δημιουργοί του Interstellar παραδέχονται ότι έκαναν συμβιβασμούς στην εμφάνιση της μαύρης τρύπας τους.

Η μελέτη για το πώς οι μαύρες τρύπες επηρεάζουν το φως γύρω τουςδημοσιεύεται
 στην επιθεώρηση  Classical and Quantum Gravity από την ομάδα ειδικών εφέ της ταινίας και τον επιστημονικό σύμβουλό της, τον Κιπ Θορν του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech).

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Pink Floyd-Comfortably Numb


Θέματα πολλαπλής επιλογής οργανικής πανελλαδικών εξετάσεων




1.  Κατά την προσθήκη περίσσειας HCl σε 1-βουτίνιο, επικρατέστερο προϊόν είναι:
      α. 1,2-διχλωροβουτάνιο
      β. 1,1-διχλωροβουτάνιο
      γ. 2,2- διχλωροβουτάνιο
      δ. 2,3- διχλωροβουτάνιο.

Ήλιος + Βακτήρια = Υγρό καύσιμo



Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα βιονικό φύλλο που, με τη βοήθεια βακτηρίων, μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε υγρά καύσιμα. Το τεχνητό σύστημα μιμείται την φωτοσύνθεση, μια τεχνική που τα φυτά έχουν τελειοποιήσει εδώ και εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τους Τζόζεφ Τορέλα και Κρίστοφερ Γκαλιάρντι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στα «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών» (PNAS) των ΗΠΑ, ανέπτυξαν ένα τεχνητό φύλλο που χρησιμοποιεί έναν καταλύτη για να διασπάσει, με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός, το νερό σε υδρογόνο και σε οξυγόνο.

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ...

ΑΦΙΕΡΩΜΑ :  Η Ιστορία και το Μέλλον των Φορητών Υπολογιστών 

H φορητότητα ήταν και θα είναι πάντα ο σημαντικότερος στόχος των κατασκευαστών ηλεκτρονικών υπολογιστών. O ΕΝΙΑC ήταν θεωρητικά ο πρώτος υπολογιστής του κόσμου, και ζύγιζε 27 τόνους και καταλάμβανε 167 τετραγωνικά μέτρα χώρου. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν οι κατασκευαστές περίμεναν πως κάποτε θα είχαμε άφθονη επεξεργαστική ισχύ στην παλάμη μας και μόνο, αλλά από εκείνη την εποχή (1964 για την ακρίβεια) τα όνειρα για την ανάπτυξη προσωπικών υπολογιστών οδήγησαν σε μηχανές με μικρότερο μέγεθος ενώ η λειτουργικότητα έχει εκτοξευθεί.Αυτό είναι προφανές, αφού κατά πάσα πιθανότητα διαβάζετε αυτό το άρθρο από τον φορητό σας υπολογιστή. Πως φτάσαμε όμως από τους τεράστιους και υπέρβαρους υπολογιστές στα laptop; Θα χρησιμοποιούμε στο μέλλον φορητούς υπολογιστές ή τα κινητά μας και tablets; Λοιπόν, ας δούμε πρώτα...