Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Ασκήσεις Βιολογίας Πανελλαδικών Εξετάσεων



 ΘΕΜΑ 1
 Ένα ανθρώπινο σωματικό κύτταρο έχει 46 χρωμοσώματα.

Α.1.Πόσα μόρια DNA συνολικά υπάρχουν στα χρωμοσώματα του συγκεκριμένου κυττάρου, στο στάδιο της μετάφασης της μίτωσης;

2. Να δικαιολογήσετε  την απάντησή σας.

Β. Να περιγράψετε τις χαρακτηριστικές μορφές, με τις οποίες εμφανίζεται το γενετικό υλικό ενός ευκαρυωτικού κυττάρου, ανάλογα με το στάδιο του κυτταρικού κύκλου που βρίσκεται.

Γ. Έστω ένα τμήμα μεταγραφόμενου κλώνου DNA με την ακόλουθη αλληλουχία βάσεων:
5΄- ΤCΑ  CGG  AAT  TTC  TAG  CAT -3΄ .

1.Με δεδομένο ότι δε μεσολαβεί στάδιο ωρίμανσης, να γράψετε το m-RNA που θα προκύψει από τη μεταγραφή του παραπάνω τμήματος DNA, σημειώνοντας ταυτόχρονα τη θέση του 5΄  και 3΄ άκρου του m-RNA.

2.Να γραφούν τα αντικωδικόνια των t-RNA με τη σειρά που συμμετέχουν στη μετάφραση του παραπάνω m-RNA.

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

NASA Television-29o SPACEWALK ΖΩΝΤΑΝΗ ΑΝΑΜΕΤΑΔΩΣΗ

 Η 42η αποστολή του International space station ετοιμάζεται για το 29ο spacewalk!!!

Πολλαπλής επιλογής βιολογίας κατεύθυνσης πανελλαδικών εξετάσεων



1. Σε μια συνεχή καλλιέργεια η ανάπτυξη των μικροοργανισμών βρίσκεται διαρκώς σε:
α. λανθάνουσα φάση
β. στατική φάση
γ. εκθετική φάση
δ. φάση θανάτου.

2.Το πλασμίδιο Ti χρησιμοποιείται στη διαδικασία:
α. δημιουργίας διαγονιδιακών ζώων
β. δημιουργίας διαγονιδιακών φυτών
γ. παραγωγής ιντερφερόνης
   δ. παραγωγής ινσουλίνης.

Οι 25 ελληνικές ιδέες των ημιτελικών του MIT Enterprise Forum



Οι 25 ελληνικές ιδέες των ημιτελικών του MIT Enterprise ForumΣε συνέχεια της πρόσκλησης που απηύθυνε το MIT Enterprise Forum Greece για συμμετοχή στο διαγωνισμό MITEF Greece  Startup  Competition, ένα διεθνή «επιταχυντή» για την ανάπτυξη, την ποιοτική αναβάθμιση και την προώθηση της ελληνικής τεχνολογικής επιχειρηματικότητας, ανακοινώνεται η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του διαγωνισμού καθώς και οι 25 ομάδες που προκρίθηκαν στoν ημιτελικό γύρο.


Οι 25 ομάδες που αναδείχθηκαν και εντάσσονται πλέον στο 3μηνο πρόγραμμα του διαγωνισμού, το οποίο περιλαμβάνει mentoring & workshops είναι οι ακόλουθες: 

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Τι έγινε στο πρώτο TEDx του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Τι έγινε στο πρώτο TEDx του Εθνικού Μετσόβιου ΠολυτεχνείουΣύντομα αναμένεται να ανέβουν στο επίσημο κανάλι του TEDx οι ομιλίες από το TEDxNTUA που επιχείρησαν να προκαλέσουν τις επιθυμητές Αλυσιδωτές Αντιδράσεις. Παρών την ώρα της εκδήλωσης 1.450 άνθρωποι με κάθε διαθέσιμο τρόπο, που οργάνωσαν εθελοντικά δεκάδες άλλοι που επιζητούν τώρα, με μεγαλύτερη δύναμη, να φτιάξουν ένα νέο ντόμινο.

Συστήνοντας το TEDxNTUA, οι διοργανωτές γοητευμένοι από τη νομοτέλεια της κίνησης ενός domino και την ευαίσθητη αλληλεξάρτηση μεταξύ μικρών δράσεων και μεγάλων επιτευγμάτων που αυτό υποδεικνύει, επιδιώκουν να κοιτάξουν βαθιά τους τρόπους με τους οποίους η ατομική δημιουργικότητα αλλάζει τον κόσμο γύρω μας. Για εκείνους, το άτομο μπορεί να πυροδοτήσει προοδευτικές αλλαγές σε ένα Ίδρυμα, σε όλη την κοινωνία. Για εκείνους, η πρωτοβουλία προκαλεί Αλυσιδωτές Αντιδράσεις, ικανές να ανατρέψουν την πορεία του κόσμου 


Ηλιακές εκλάμψεις

Η έκλαμψη είναι μια βίαιη έκρηξη στην ατμόσφαιρα ενός άστρου, όπως είναι ο ήλιος μας, απελευθερώνοντας συνολικά μέχρι και 6×1025 Joules. Οι ηλιακές εκλάμψεις λαμβάνουν χώρα στο ηλιακό στέμμα και στην χρωμόσφαιρα, θερμαίνοντας το πλάσμα σε δεκάδες εκατομμύρια Κέλβιν, και επιταχύνοντας τα ηλεκτρόνια, τα πρωτόνια και τα βαρύτερα ιόντα κοντά στην ταχύτητα του φωτός. Παράγουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία σε όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, σε όλα τα μήκη κύματος από τα μακρά ραδιοφωνικά κύματα έως τα πολύ μικρά μήκη κύματος, τις ακτίνες γάμμα.
Η ενέργεια απελευθερώνεται μέσω της χρωμόσφαιρας και προς την κορώνα, από όπου ξεφεύγει σαν κυματισμός με τον ηλιακό άνεμο. Οι περισσότερες εκλάμψεις αναπτύσσονται μέσα σε μερικά λεπτά και υποχωρούν κατά τη διάρκεια μιας ώρας ή και δύο. Επειδή στις εμφανίσεις τους εμπλέκονται μαγνητικά πεδία, ίσως οι εκλάμψεις να συνδέονται και με τις ομάδες ηλιακών κηλίδων, όπου εμφανίζονται τα ισχυρότερα μαγνητικά πεδία.
Μια ισχυρή έκλαμψη ακτίνων-χ (το μεγάλο λευκό τμήμα κάτω από το κέντρο) που ξέσπασε στον Ήλιο στις 28 Οκτωβρίου 2003
Οι περισσότερες εκλάμψεις εμφανίζονται σε περιοχές που δραστηριοποιούνται γύρω από ηλιακές κηλίδες, όπου αναδύονται από την επιφάνεια του ήλιου έντονα μαγνητικά πεδία στο στέμμα. Οι εκλάμψεις εμφανίζονται ξαφνικά (σε χρόνους από λίγα λεπτά έως δεκάδες λεπτά) απελευθερώνοντας τη μαγνητική ενέργεια που αποθηκεύεται στο στέμμα.

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Η… δρ. Google θα παρέχει πλέον καλύτερες ιατρικές συμβουλές στο διαδίκτυο


Στόχος της Google, σύμφωνα με το BBC, είναι να περιορίσει τη σωρεία αμφιλεγόμενων και αναξιόπιστων ιατρικών πληροφοριών που κυκλοφορούν στο Ίντερνετ και οι οποίες συχνά παραπληροφορούν

Πηγή: ΑΜΠΕ
H Google έθεσε σε λειτουργία μια νέα δυνατότητα στη δημοφιλή μηχανή αναζήτησής της, έτσι ώστε, όταν οι χρήστες ψάχνουν ιατρικές συμβουλές για κάποιο θέμα υγείας που τους απασχολεί, να εμφανίζονται στην κορυφή των απαντήσεων μια σειρά από σχετικές πληροφορίες και συστάσεις που είναι ελεγμένες από γιατρούς και έχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία.

Η τέχνη συναντά την επιστήμη

Οι δημιουργοί του Interstellar δημοσιεύουν μελέτη για τις μαύρες τρύπες
Οι δημιουργοί του Interstellar δημοσιεύουν μελέτη για τις μαύρες τρύπες
Η μαύρη τρύπα εμφανίζεται «ρετουσαρισμένη» στην ταινία (Πηγή: Double Negative)  
Λονδίνο
Όταν η επιστήμη συναντά την τέχνη, ακόμα και οι μαύρες τρύπες χρειάζονται λίγο μακιγιάζ. Στην πολυαναμενόμενη επιστημονική μελέτη τους, οι δημιουργοί του Interstellar παραδέχονται ότι έκαναν συμβιβασμούς στην εμφάνιση της μαύρης τρύπας τους.

Η μελέτη για το πώς οι μαύρες τρύπες επηρεάζουν το φως γύρω τουςδημοσιεύεται
 στην επιθεώρηση  Classical and Quantum Gravity από την ομάδα ειδικών εφέ της ταινίας και τον επιστημονικό σύμβουλό της, τον Κιπ Θορν του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech).

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Pink Floyd-Comfortably Numb


Θέματα πολλαπλής επιλογής οργανικής πανελλαδικών εξετάσεων




1.  Κατά την προσθήκη περίσσειας HCl σε 1-βουτίνιο, επικρατέστερο προϊόν είναι:
      α. 1,2-διχλωροβουτάνιο
      β. 1,1-διχλωροβουτάνιο
      γ. 2,2- διχλωροβουτάνιο
      δ. 2,3- διχλωροβουτάνιο.

Ήλιος + Βακτήρια = Υγρό καύσιμo



Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα βιονικό φύλλο που, με τη βοήθεια βακτηρίων, μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε υγρά καύσιμα. Το τεχνητό σύστημα μιμείται την φωτοσύνθεση, μια τεχνική που τα φυτά έχουν τελειοποιήσει εδώ και εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τους Τζόζεφ Τορέλα και Κρίστοφερ Γκαλιάρντι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στα «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών» (PNAS) των ΗΠΑ, ανέπτυξαν ένα τεχνητό φύλλο που χρησιμοποιεί έναν καταλύτη για να διασπάσει, με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός, το νερό σε υδρογόνο και σε οξυγόνο.

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ...

ΑΦΙΕΡΩΜΑ :  Η Ιστορία και το Μέλλον των Φορητών Υπολογιστών 

H φορητότητα ήταν και θα είναι πάντα ο σημαντικότερος στόχος των κατασκευαστών ηλεκτρονικών υπολογιστών. O ΕΝΙΑC ήταν θεωρητικά ο πρώτος υπολογιστής του κόσμου, και ζύγιζε 27 τόνους και καταλάμβανε 167 τετραγωνικά μέτρα χώρου. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν οι κατασκευαστές περίμεναν πως κάποτε θα είχαμε άφθονη επεξεργαστική ισχύ στην παλάμη μας και μόνο, αλλά από εκείνη την εποχή (1964 για την ακρίβεια) τα όνειρα για την ανάπτυξη προσωπικών υπολογιστών οδήγησαν σε μηχανές με μικρότερο μέγεθος ενώ η λειτουργικότητα έχει εκτοξευθεί.Αυτό είναι προφανές, αφού κατά πάσα πιθανότητα διαβάζετε αυτό το άρθρο από τον φορητό σας υπολογιστή. Πως φτάσαμε όμως από τους τεράστιους και υπέρβαρους υπολογιστές στα laptop; Θα χρησιμοποιούμε στο μέλλον φορητούς υπολογιστές ή τα κινητά μας και tablets; Λοιπόν, ας δούμε πρώτα...

Ιστορία της Χημείας στις Ισλαμικές Χώρες και Αλχημεία



Οι 'Αραβες και οι Πέρσες χρησιμοποίησαν με επιτυχία πρώτοι τις διάφορες ανακαλύψεις, που παρέλαβαν από τους Ινδούς, τους Κινέζους και τους Αιγύπτιους (πυρίτιδα, πυξίδα, χαρτί, άρδευση χωραφιών, αρώματα, χρωστικές ύλες, καλλιέργεια δένδρων) και τα μετέφεραν στην Ευρώπη, όταν κατέλαβαν την Ισπανία. Οι 'Αραβες και οι Πέρσες αλχημιστές δεν μετέφεραν απλώς γνώσεις από την Ανατολή, αλλά συνέβαλαν ουσιαστικά στη Χημεία, όπως και σε άλλες θετικές επιστήμες, μια εποχή (μεσαίωνας 700-1400 μ.Χ.), που στην Ευρώπη κυριαρχούσαν η δεισιδαιμονία και οι θρησκευτικές προκαταλήψεις. Εκείνες τις "σκοτεινές εποχές", ο ισλαμικός κόσμος ήταν αυτός που κράτησε τη δάδα της επιστήμης αναμμένη.

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Ιστορία της Χημείας και Κινέζικος Πολιτισμός



Οι Ευρωπαίοι για πολλές δεκαετίες αγνοούσαν τη συνεισφορά του Κινέζικου πολιτισμού σε θέματα επιστήμης, αλχημείας και το γεγονός ότι στην Κίνα είχαν παρασκευασθεί χημικά υλικά πολύ πριν ακόμη ανακαλυφθούν στη Δύση.
'Οπως οι αλχημιστές στη Δύση έτσι και στην Κίνα οι αλχημιστές από αρχαιοτάτων χρόνων επεξεργάζονταν μέταλλα και χρησιμοποιούσαν βότανα, αρώματα και φυτικά σκευάσματα για ιατρικούς σκοπούς. Η Κινέζικη αλχημεία ήταν ένα μίγμα πρακτικών εφαρμογών και Ταοϊστικών δοξασιών για τις ιδέες της ισορροπίας και της αρμονίας. Επίσης, πολλές κινεζικές αλχημιστικές πρακτικές σχετίζονταν με την ολιστική προσέγγιση της παραδοσιακής Κινέζικης ιατρικής για την υγεία του ανθρώπου, σύμφωνα με την οποία ακόμη και ορυκτά και ανόργανα υλικά μπορούν να συμβάλλουν σε θεραπευτικές τεχνικές.

Rory Gallagher : A Million Miles Away


THE QUANTUM WORLD SONG!!!

Ενα τραγούδι για τα κβαντα... Τα μικρα πακετα ενεργειας που συνιστουν τα παντα στο συμπαν... Πολυ γελιο!! 

ΤΟ BIG BANG ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ-ΑΠΕΙΡΟ ΣΥΜΠΑΝ


Δύο επιστήμονες, ο dr Ahmed Farag Ali από το πανεπιστήμιο Behna στην Αίγυπτο και ο dr Saurya Das απο το πανεπιστήμιο του Lethbridge στον Καναδά αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν μια κοσμολογική μελέτη που αντί να έχει ως βάση το μοντέλο του σύμπαντος του Friedman (μια στιγμή έναρξης-το γνωστό big bang, και πιθανές πορείες του σύμπαντος) χρησιμοποιούν το μοντέλο του Hoyle: ένα άπειρο σύμπαν, χωρίς αρχή και τέλος... Σε μία απόπειρα συνένωσης των δύο γενικών θεωριών της φυσικής, της γενικής θεωρίας της σχετικότητας (που ισχύει στο μακρόκοσμο) και της κβαντικής θεωρίας (που ισχύει στον μικρόκοσμο) δημιουργούν κάποιες "κβαντοσχετικιστικές" εξισώσεις που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το σύμπαν ήταν κάποτε μικρότερο από τώρα, αλλά ίσως ποτέ απείρως μικρό και πυκνό όπως πριν από το big bang.
  Το σχετικό άρθρο από το IFLS-blogg:

Apple Search

Νέα μηχανή αναζήτης από την Apple.
Η Apple προσλαμβάνει άτομα για την δημιουργία της δικής της μηχανής αναζήτησης με το όνομα "Apple Search".
Η Google πριν χρόνια ξεκίνησε ως μηχανή αναζήτησης πριν επεκταθεί σε άλλους τομείς και γίνει η εταιρεία κολοσσός που γνωρίζουμε σήμερα. Σήμερα, η Apple μοιάζει να σκέφτεται με τον αντίστροφο τρόπο. Μία πρόσφατη αγγελία της Apple δείχνει πως υπάρχουν σχέδια για την δημιουργία μιας μηχανής αναζήτησης με το όνομα "Apple Search". Πιο συγκεκριμένα, στην αγγελία αναφέρονται τα παρακάτω: " Η Apple ψάχνει για Apple Search Engineering Program Manager, ο οποίος θα διευθύνει projects σχετικά με μία πλατφόρμα αναζήτησης η οποία θα εξυπηρετεί εκατομμύρια χρήστες. Πάρτε και εσείς μέρος στον επαναστατικό τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούν τους υπολογιστές και τα κινητά τους".

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Steven Gerrard's first goal for LFC


Ασκήσεις μιγμάτων Β Λυκείου



1.   α.  Ένα  «γκαζάκι»  περιέχει  μείγμα  από  2  mol  προπανίου  και  3  mol  βουτανίου.  Να υπολογίσετε:
i.      τον όγκο του O2 (σε STP) που απαιτείται για την πλήρη καύση του μείγματος και
ii.     τη μάζα του CO2 που παράγεται.
β. Το ακετυλένιο (CHCH) χρησιμοποιήθηκε παλαιότερα ως φωτιστικό αέριο. Να υπολογίσετε:
i.      τον όγκο του Η2 (σε L και σε STP) που χρειάζεται για την πλήρη υδρογόνωση 520 g ακετυλενίου,
ii.     τον όγκο του αερίου (σε L και σε STP) που παράγεται κατά την επίδραση  περίσσειας Na σε 520 g ακετυλενίου.

Δορυφόρος της ΝΑSA χαρτογραφεί τους υδάτινους πόρους της γης


Ένας νέος δορυφόρος της ΝΑSA έχει ως στόχο τη χαρτογράφηση των υδάτινων πόρων και τον υπολογισμό της υγρασίας στο έδαφος. Ένα εγχείρημα με σημαντικές εφαρμογές στη γεωργία και τη μετεωρολογία.

«Soil Moisture Active Passive» (SMAP) είναι το όνομα του νέου υπερσύγχρονου «αγροτικού» δορυφόρου της ΝΑSA. Μετά από κάποιες αρχικές επιπλοκές τέθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο σε τροχιά γύρω από τη γη από τη βάση Βάντερμπεργκ της Καλιφόρνιας. Στόχος του νέου μεγαλεπήβολου προγράμματος της NASA είναι η χαρτογράφηση των υδάτινων πόρων στην επιφάνεια της γης και ειδικότερα ο υπολογισμός του ποσοστού υγρασίας σε έδαφος και υπέδαφος.

Android vs iOS



Σήμερα θα κάνουμε μία πιο geek προσέγγιση σε μία συζήτηση που μπορεί να κρατήσει 20 ώρες ή 5 λεπτά.
Φυσικά αναφέρομαι στο νέο αγαπημένο “τσακωμό” του Android εναντίον του iOS. Πρόκειται για τελείως διαφορετικά λειτουργικά που αξιοποιούνται για διαφορετικούς σκοπούς, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε η διαμάχη μπορεί να γίνει σφοδρή. Που ανήκετε; Μήπως σας αρέσει να δοκιμάζετε νέες custom rom και εφαρμογές ή μήπως σας αρέσει η απλή, γρήγορη επικοινωνία με στύλ; Αλίμονο, το iOS πλέον δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά που ανέφερα, αλλά είναι ο βασικός άξονας για κάποιον που θέλει iPhone. Τέλος, για να ολοκληρωθεί ο πρόλογος, να σημειώσετε ότι η σημερινή “μάχη” θα έχει τρεις άξονες. Θα αναλύσουμε τα smartphones με βάση το eye candy (αν είναι δηλαδή ωραίο στο μάτι), την ευχρηστία τους και το πόσο αναπτυγμένο community έχουν, βάση των εφαρμογών τους.
Eye candy

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

To Facebook προκαλεί κατάθλιψη και εντείνει το συναίσθημα της ζήλειας

Σύμφωνα με το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής έρευνας, το facebook έχει θετική επίδραση σε οποιονδήποτε το χρησιμοποιεί για επικοινωνία με τους άλλους καθώς και για ενημέρωση. Αντιθέτως, αν ο βασικός σκοπός του ατόμου είναι να «κατασκοπεύει» τις ζωές των άλλων, τότε θα του προκληθεί ζήλεια και θα πάθει κατάθλιψη.