Σήμερα θα
κάνουμε μία πιο geek προσέγγιση σε μία συζήτηση που μπορεί να κρατήσει 20 ώρες
ή 5 λεπτά.
Φυσικά
αναφέρομαι στο νέο αγαπημένο “τσακωμό” του Android εναντίον του iOS. Πρόκειται
για τελείως διαφορετικά λειτουργικά που αξιοποιούνται για διαφορετικούς
σκοπούς, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε η διαμάχη μπορεί να γίνει σφοδρή. Που ανήκετε;
Μήπως σας αρέσει να δοκιμάζετε νέες custom rom και εφαρμογές ή μήπως σας αρέσει
η απλή, γρήγορη επικοινωνία με στύλ; Αλίμονο, το iOS πλέον δεν
περιορίζεται μόνο σε αυτά που ανέφερα, αλλά είναι ο βασικός άξονας για κάποιον
που θέλει iPhone. Τέλος, για να ολοκληρωθεί ο πρόλογος, να σημειώσετε ότι η
σημερινή “μάχη” θα έχει τρεις άξονες. Θα αναλύσουμε τα smartphones με βάση
το eye candy (αν είναι δηλαδή ωραίο στο μάτι), την ευχρηστία τους και το πόσο
αναπτυγμένο community έχουν, βάση των εφαρμογών τους.
Eye candy
Android
Το λειτουργικό σύστημα Android είναι ούτως ή άλλως διάσημο στους κύκλους των κατασκευαστών και επιλέγεται έναντι άλλων λύσεων πάρα πολύ συχνά. Ο κάθε κατασκευαστής επιλέγει στην συνέχεια πως θα το διαμορφώσει μέσα στα κινητά του και τι στοιχεία του βασικού Android θα αφήσει ανέπαφα. Πολλοί κατασκευαστές, όπως οι Motorola και Vodafone, αφήνουν την εμφάνιση του Android τους ίδια με την βασική έκδοση που δίνει η Google. Άλλοι κατασκευαστές, όπως LG και Samsung, αλλάζουν το πάντα και δεν αφήνουν παρά μόνο ελάχιστα σημεία της βασικής έκδοσης του Android. Η Samsung έχει το βαρύ touchwiz παραγεμισμένο με αρκετές αρχικές σελίδες και η LG έχει βάλει τον δικό της τόνο με το knock code και το ειδικά σχεδιασμένο δικό της μενού.
Στη συνέχεια είναι στο χέρι και στις γνώσεις του χρήστη για το αν θέλει να κάνει περαιτέρω αλλαγές για να γίνει το κινητό του πιο όμορφο (εσωτερικά) απ’ ότι είναι ήδη. Οι επιλογές είναι απεριόριστες, από launchers και θέματα σε custom rom και αλλαγή του framework για ριζική αλλαγή στην εμφάνιση. Όλα είναι δυνατά. Φυσικά υπάρχουν και αυτοί που θέλουν να το αφήσουν απλό και λιτό με βλέψεις στην περισσότερο ελεύθερη Ram και ελεύθερο αποθηκευτικό χώρο. Με την απλή λύση του root και την διαγραφή των bloat (άχρηστα αρχεία όπως Yahoo Finance) το κινητό γίνεται γρηγορότερο.
nova launcher
Nova
Launcher, αρχική οθόνη από Galaxy
Young |
iOS
Το λειτουργικό της Apple για τα iPhone, είναι εξ’ αρχής ωραίο στο μάτι. Το θεάμα αυξάνεται λόγω του υψηλού ppi που διακρίνει όλες τις iPhone συσκευές σε συνδυασμό με τις τεχνικές πάνω στην οθόνη (Retina). Μπορεί να μην είναι τόσο χειροποίητη η αρχική οθόνη όπως στα Android αλλά είναι κάτι που συνηθίζεται με τον καιρό. Για παράδειγμα το μικρό γρήγορο μενού δεν μπορεί να εξαφανιστεί τελείως ακόμα και αν δεν υπάρχουν συντομεύσεις μέσα περιορίζοντας το ευκρινέστατο φόντο. Επίσης, δεν μπορείτε να βάλετε κενή καρτέλα αλλά ούτε και να τοποθετήσετε μία εφαρμογή σε κενό χώρο όπως επιθυμείτε. Πέραν αυτών, όλα τα μενού, όπως τα δύο κρυφά, η Siri και οι ρυθμίσεις σαν εφαρμογή έχουν πάρει την γραμμή της Apple, industrial στυλ. Βέβαια, προς το παρόν δεν φαίνεται κάποια νέα αλλαγή να υπάρχει στα σκαριά.
Ευχρηστία
Android
Το Android έχει πολλά κομμάτια που μπορεί να πειράξει κανείς. Πέρα από το root που αυξάνει τις δυνατότητες για ευχρηστία, τo εν λόγω λειτουργικό έχει ένα πλεονέκτημα και ένα μειονέκτημα έναντι του iOS. Από την μία ο χρήστης μπορεί μέσω εφαρμογών να αποκτήσει ανέπαφο χειρισμό του κινητού (όλα τα σύγχρονα κινητά έχουν αισθητήρες) (κάτι που δεν γίνεται στα iPhone) αλλά από την άλλη αν θελήσει να σβήσει με κάποιο πρόγραμμα άχρηστες εφαρμογές και δεν το καταλάβει μπορεί να σβήσει βασικά αρχεία του λειτουργικού με αποτέλεσμα να “χαλάσει” το λειτουργικό. Μέσα όμως στην ατυχία του, ενδέχεται να ξαναποκτήσει το χαλασμένο λειτουργικό μέσω των ευκολιών που αυτό και οι κατασκευαστές παρέχουν αλλά όλα τα αρχεία θα έχουν χαθεί. Τέλος, τα Android μπορούν να χαρακτηριστούν εύχρηστα από την άποψη της ποικιλίας των εφαρμογών αλλά αν γίνει ένα σημαντικό λάθος σε κάποιο αρχείο τότε..."τουβλιάζουν" (το λεγόμενο "brick", δηλαδή χάνει την ικανότητά του να δουλέψει σωστά το κινητό με αποτέλεσμα να παγώσει και να μην ξαναενεργοποιηθεί).
iOS
Ένας από τους λόγους που επιλέγει κάποιος iPhone είναι πρώτα απ’ όλα η γοητευτική εξωτερική εμφάνιση αλλά και η ευχρηστία. Μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί μεγάλη βαρύτητα από τους περισσότερους χρήστες στο ότι τα iPhone πραγματικά μπορούν να αποδόσουν εξίσου καλά με τα Android με τον δικό τους τρόπο στις εφαρμογές του iOS γιατί αρκούνται στο να χρησιμοποιούν τις βασικότερες λειτουργίες του, δηλαδή τηλέφωνο, μηνύματα και browsing. Αυτός είναι μέχρι τώρα ο κύριος λόγος αγοράς ενός iPhone (“ε το πήρα γιατί δεν θέλω πολλα”). Το iOS δουλεύει ρολόι στις νεότερες εκδόσεις του όταν εκτελεί αυτές τις διεργασίες χωρίς καθόλου κολλήματα. Εξαίρεση αποτελούν παλαιότερες εκδόσεις, ειδικά σε smartphones όπως τα iPhone 4 και 4S που μετά από την εγκατάσταση πολλών εφαρμογών άρχιζαν να "μπουκώνουν". Η ευχρηστία όμως βρίσκεται και στις εύκολα προσβάσιμες εφαρμογές, στις γρήγορες ρυθμίσεις στο κάτω υπομενού τις αρχικής οθόνης. Πλέον με το iOS 8 μέχρι και δύο εφαρμογές να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους διευκολύνοντας την real-time απάντηση σε μηνύματα, χωρίς να φύγετε από την εφαρμογή που ειστε.
Μιλώντας για
τα games, μπορεί μέχρι τώρα τα iPhone να είναι διπύρηνα αλλά οι επιτόπιες
βελτιώσεις στα chip από την Apple δίνουν αρκετή ισχύ και σε συνδυασμό με το iOS
γενικότερα, games που παίζουν άνετα με τέσσερις πυρήνες στα Android, αποδίδουν
εξίσου καλά στο iPhone. Φυσικά δεν γίνεται καν λόγος για χειρονομίες.
Χειρονομίες είναι τα γρήγορα αποτελέσματα όπως για παράδειγμα το να ανοίξουμε
τις ρυθμίσεις χωρίς να πηγαίνουμε στο αντίστοιχο εικονίδιο. Οι μόνες
χειρονομίες που έχουν τα iPhone και συγκεκριμένα τα 6 και 6 Plus είναι το
reachability, η ικανότητα να φτάνετε μέρη της οθόνης που δεν θα μπορούσατε με
το ένα χέρι, λόγω της μεγαλύτερης οθόνης και η γρήγορη αναζήτηση που υπάρχει και
στα iPad.
https://www.youtube.com/watch?v=j2_8_7grf5o
Ανάπτυξη-εφαρμογές-δυνατότητες
Android
Η κοινότητα
των Android έχει μεγαλώσει σε τεράστιο βαθμό σε σχέση με πριν 5 χρόνια, όταν
πρωτοκυκλοφόρησαν κινητά με Android. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με ένα λειτουργικό
σύστημα ανοιχτού κώδικα, οδήγησε στην άνθιση των εφαρμογών, των τεχνικών και
των βελτιώσεων των Android κινητών. Βέβαια και τα κινητά έχουν εξελιχθεί σε
μεγάλο βαθμό προσφέροντας από μόνα τους μεγάλη γκάμα ευκολιών. Οι
προγραμματιστές εκμεταλλεύτηκαν την μεγάλη αυτή γκάμα ευκολιών που τους δόθηκε
και κατάφεραν να δημιουργήσουν μια τεράστια γκάμα από games και apps, η οποία
ως γνωστόν είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του iOS.Android
Το Play
Store είναι γεμάτο από games και apps κάθε είδους για όλα τα
γούστα. Επιπρόσθετα, sites όπως οι xda-developers προσφέρουν
επιπλέον βοήθεια και συμβουλές για κάθε android smartphone μαζί με πλειάδα
προγραμμάτων και θεμάτων. Φυσικά τα περισσότερα Android apps παρέχονται
δωρεάν, αλλά οι developers θα πρέπει με κάποιο τρόπο να πληρώνονται. Για τον
σκοπό αυτό, πολλές εφαρμογές έχουν ένα donate button ή το γνωστό μότο
"Κέρασε με μία μπύρα".
iOS
Το iOS μπορεί να μην κατέχει την μερίδα του λέοντος στην αγορά smartphones αλλά αυτό δεν την πτοεί από το να έχει μεγάλο Αpp Store. Οι εγκεκριμένοι developers και οι beta testers αναλαμβάνουν την βρώμικη δουλειά της δημιουργίας εφαρμογών. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για εύρεση εφαρμογών κάνοντας τα iPhone μη επιλέξιμα για περαιτέρω έρευνα. Πέρα από το Jailbreak, τα iPhone περιορίζονται σε δυνατότητες και μορφοποιήσεις αποκτώντας κυρίως οπαδούς λόγω της ευκολίας και της εξωτερική ομορφιάς τους. Ναι, τα iPhone είναι εύκολα στην χρήση. Όσο και αν ακούγεται κάπως αυτό, αγαπητοί android lovers.
smartphoneosmarketshare |
Συμπεράσματα
Τα Android απευθύνονται στους λάτρεις της ψηφιακής περιπέτειας. “Αν κάνω αυτό, τι θα γίνει;”. Αναμφισβήτητα τους ανήκει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς που έχουν κατακτήσει δικαιωματικά. Από την άλλη το iOS είναι γι' αυτούς που δεν θέλουν πολλά από το λειτουργικό τους παρα μόνο αξιοπιστία και ταχύτητα. Για τους gamers η Apple έχει εξασφαλίσει αρκετές αποκλειστικότητες, ωστόσο στα Android smartphones υπάρχουν εκατοντάδες games που αξίζουν και παρέχονται δωρεάν, ενώ οι τιμές αρκετών games είναι χαμηλότερες σε σχέση με το iOS για προφανείς λόγους. Σίγουρα ένα iPhone διαθέτει games και apps υψηλών στάνταρ αλλά δεν είναι αυτό που ζητούν οι περισσότεροι χρήστες iPhone. Η συζήτηση για το ποιο είναι καλύτερο επαναλαμβάνω ότι μπορεί να κρατήσει για πάντα.
Εσείς τι
άποψη έχετε σχετικά με την περιβόητη κόντρα;
Αφήστε ένα σχόλιο στο κάτω μέρος του άρθρου.
Επεξεργασία:Κακούρης Αθανάσιος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου