Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Ασκήσεις μιγμάτων Β Λυκείου



1.   α.  Ένα  «γκαζάκι»  περιέχει  μείγμα  από  2  mol  προπανίου  και  3  mol  βουτανίου.  Να υπολογίσετε:
i.      τον όγκο του O2 (σε STP) που απαιτείται για την πλήρη καύση του μείγματος και
ii.     τη μάζα του CO2 που παράγεται.
β. Το ακετυλένιο (CHCH) χρησιμοποιήθηκε παλαιότερα ως φωτιστικό αέριο. Να υπολογίσετε:
i.      τον όγκο του Η2 (σε L και σε STP) που χρειάζεται για την πλήρη υδρογόνωση 520 g ακετυλενίου,
ii.     τον όγκο του αερίου (σε L και σε STP) που παράγεται κατά την επίδραση  περίσσειας Na σε 520 g ακετυλενίου.

2. Σε εργαστήριο υπάρχουν τρεις αέριοι υδρογονάνθρακες: CH3CH3, CH2=CH2 και CHCH. Ένα μείγμα που περιέχει ίσα mol από το CHCH και το CH3CH3, έχει όγκο 4,48 L (σε STP). Το μείγμα αυτό διαβιβάζεται σε περίσσεια διαλύματος βρωμίου, Br2, σε τετραχλωράνθρακα.
α. Να υπολογίσετε την ποσότητα (σε mol) του Br2 που αντέδρασε και τη μάζα του προϊόντος (σε g).
β. Το αέριο που εξέρχεται από το διάλυμα χωρίς να αντιδράσει, συλλέγεται και καίγεται πλήρως με την απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου. Να υπολογίσετε τον όγκο (σε L) του οξυγόνου που απαιτήθηκε για την καύση σε STP.
γ. Σε άλλο πείραμα 4,48 L CH2=CH2 αντιδρούν πλήρως σε κατάλληλες συνθήκες με νερό. Να υπολογίσετε την ποσότητα (σε mol) του προϊόντος.

3.  Στο εργαστήριο διαθέτουμε μείγμα το οποίο αποτελείται από 2,24 L C2H2  και 2,24 L C2H4, μετρημένα σε STP.
α. Να υπολογίσετε τον όγκο (σε L) του H2, μετρημένο σε STP, που μπορεί να αντιδράσει πλήρως με την παραπάνω ποσότητα του μίγματος.
β. Το αέριο που προκύπτει από την πλήρη υδρογόνωση του παραπάνω μείγματος καίγεται πλήρως. Να υπολογίσετε πόσα L οξυγόνου, μετρημένα σε STP, απαιτήθηκαν για τη συγκεκριμένη καύση, καθώς και πόσα g CΟ2 παράχθηκαν.

4.   Σε ένα δοχείο περιέχονται 22,4 L CH3-CH3, 44,8 L CH2=CH2 και 11,2 L CH3-CCH σε STP.
α. Τα τρία παραπάνω αέρια διαβιβάζονται σε περίσσεια διαλύματος Br2 σε CC4. Να υπολογιστεί η μάζα καθενός από τα προϊόντα που παράγονται.
β. Το αέριο που δεν αντέδρασε με το διάλυμα του Br2 καίγεται πλήρως με την ακριβώς απαιτούμενη ποσότητα Ο2. Να υπολογιστεί η μάζα του CO2 (σε g) που παράγεται.

5.    Διαθέτουμε μείγμα που περιέχει 2 mol CH3CH=CH2 και 5 mol CHCH. Να υπολογίσετε:
α. Τον όγκο του O2 (σε L και σε STP) που απαιτείται για την πλήρη καύση του μείγματος και τη μάζα του CO2 που παράγεται κατά την καύση.
β. Τον όγκο του Η2 (σε L και σε STP) που απαιτείται για την πλήρη υδρογόνωση του μείγματος παρουσία καταλύτη.
γ. Τον όγκο του αερίου (σε L και σε STP) που παράγεται κατά την επεξεργασία του μείγματος με περίσσεια Na.

6.   Ένα αέριο καύσιμο είναι μείγμα αιθινίου και ενός αλκενίου Α.
α. Ποια είναι η ποσότητα (σε mol) του αιθινίου στο μείγμα, αν γνωρίζουμε ότι αντιδρά με 32 g Br2 και σχηματίζει κορεσμένο προϊόν;
β. Το αλκένιο Α παράγεται από αφυδάτωση 13,8 g CH3CH2OH, σε 170 οC. Να βρείτε τον συντακτικό τύπο και την ποσότητα (σε mol) του αλκενίου Α.
γ. Ποιος είναι ο όγκος του αερίου (σε L, σε STP) που παράγεται από την πλήρη αντίδραση 0,2 mol αιθινίου με Na;

7.   Σε ένα εργαστήριο πραγματοποιούνται τα ακόλουθα πειράματα με αλκοόλες:
α. Σε ποσότητα 12 g κορεσμένης μονοσθενούς αλκοόλης Α επιδρά νάτριο οπότε παράγονται 2,24 L (σε STP) του αερίου Η2. Να προσδιορίσετε το μοριακό τύπο της αλκοόλης Α.
β. Ποσότητα 0,2 mol μιας άλλης κορεσμένης μονοσθενούς αλκοόλης με μοριακό τύπο C4H9OH αφυδατώνεται πλήρως παρουσία πυκνού H2SO4 στους 170 oC οπότε παράγεται ένωση Β η οποία μπορεί να αποχρωματίσει διάλυμα Br2 σε τετραχλωράνθρακα. Να υπολογισετε τη μάζα (σε g) της ένωσης Β που παράγεται.

8.  Διαθέτουμε  μείγμα  που  περιέχει  69  g  αιθανόλης  και  0,5  mol  κορεσμένης  μονοσθενούς αλκοόλης Α.
α. Να προσδιορίσετε το μοριακό τύπο της ένωσης Α, αν γνωρίζετε ότι με αφυδάτωση 0,5 mol της Α, παρουσία H2SO4 στους 170 οC, παράγονται 21 g αλκενίου.
β. Ποιος είναι ο όγκος του αερίου (σε L, STP) που παράγεται από την πλήρη αντίδραση των συστατικών του μείγματος με Na;

9.  Mια  κορεσμένη μονοσθενής  αλκοόλη  Α  με σχετική  μοριακή  μάζα  Μr  =  60  με  οξείδωση παράγει  αρχικά  2  mol  προϊόντος  Β,  το  οποίο  στη  συνέχεια  μπορεί  να  οξειδωθεί  σε  οξύ.  Με θέρμανση 0,2 mol της αλκοόλης Α στους 170 οC, παρουσία H2SO4, παράγεται αλκένιο Γ. Να βρείτε:
α. τους συντακτικούς τύπους των ενώσεων Α , Β και Γ.
β. τη μάζα (σε g) των Β και Γ.

10. Σε ένα χημικό εργαστήριο γίνονται πειράματα με αλκοόλες.
α. Σε ένα πείραμα γίνεται αφυδάτωση 4,6 g CH3CH2OH στους 170 οC παρουσία H2SO4. Να υπολογίσετε τον όγκο (σε L) σε STP, του αερίου που παράγεται.
β. Σε ένα άλλο πείραμα, με προσθήκη περίσσειας Na σε 12 g μιας κορεσμένης μονοσθενούς αλκοόλης Α ελευθερώθηκαν 2,24 L ενός αερίου σε STP. Να βρείτε το μοριακό τύπο της ένωσης Α και να γράψετε όλους τους δυνατούς συντακτικούς τύπους και τις ονομασίες της ένωσης Α.

11. 24 g κορεσμένης μονοσθενούς αλκοόλης Α χωρίζεται σε δύο ίσα μέρη. Στο 1ο μέρος προστίθεται περίσσεια  Να  οπότε εκλύονται 2,24 L αερίου (σε STP).  Στο 2ο μέρος προστίθεται περίσσεια του κορεσμένου μονοσθενούς καρβοξυλικού οξέος Β και το μείγμα θερμαίνεται παρουσία πυκνού H2SO4, οπότε λαμβάνεται οργανικό προϊόν Γ με Mr = 116.
α. Να βρείτε τους μοριακούς τύπους της αλκοόλης Α και του οξέος Β.
β. Να υπολογίσετε τη μάζα (σε g) του προϊόντος Γ.

12. Σε ένα χημικό εργαστήριο διαθέτουμε δύο ισομερείς αλκοόλες Α και Β.
α. 30 g από την αλκοόλη Α οξειδώνονται πλήρως και μας δίνουν x g προπανόνης (CH3COCH3). Να υπολογίσετε το x και να προσδιορίσετε τους συντακτικούς τύπους των δύο αλκοολών Α και Β.
β. 60 g ισομοριακού μείγματος των δύο αλκοολών Α και Β αντιδρούν πλήρως με περίσσεια νατρίου (Na). Να υπολογίσετε τον όγκο μετρημένο σε STP του υδρογόνου 2) ο οποίος θα παραχθεί από τις δύο παραπάνω αντιδράσεις.

13. Ένα ομογενές μείγμα αποτελείται από 4,6 g αιθανόλης και 6 g 1-προπανόλης.
α. Στο μείγμα αυτό προσθέτουμε αρκετή ποσότητα μεταλλικού νατρίου, μέχρι να σταματήσει η έκλυση αερίου. Να υπολογίσετε τον όγκο (σε L και σε STP) του αερίου που παράγεται.
β. Ίση ποσότητα από το παραπάνω μείγμα καίγεται πλήρως με την απαιτούμενη ποσότητα οξυγόνου. Να υπολογίσετε τη μάζα, σε g, του παραγόμενου νερού.

14. Στο εργαστήριο διαθέτουμε αιθανόλη και μια κορεσμένη δευτεροταγή αλκοόλη Α.
α. 9,2 g αιθανόλης αντιδρούν πλήρως με περίσσεια νατρίου (Na). Να υπολογίσετε τον όγκο μετρημένο σε STP του υδρογόνου 2) ο οποίος θα παραχθεί από την παραπάνω αντίδραση.
β. Άλλα 9,2 g αιθανόλης αφυδατώνονται με θειικό οξύ στους 170 oC. Να υπολογίσετε τον όγκο μετρημένο σε STP, του αλκενίου ο οποίος θα παραχθεί από την παραπάνω αντίδραση.
γ. Από την πλήρη καύση 30 g της αλκοόλης Α παράγονται 33,6 L διοξειδίου του άνθρακα (CO2) μετρημένα σε STP. Να προσδιορίσετε τον συντακτικό τύπο της αλκοόλης Α.


15. Δίνεται ποσότητα αιθανικού οξέος.
α. Σε 12 g από το παραπάνω οξύ επιδρούμε με περίσσεια ανθρακικού νατρίου (Na2CO3). Να υπολογίσετε τον όγκο (σε L και σε STP) του αερίου που παράγεται.
β. Ορισμένη ποσότητα από το παραπάνω οξύ αντιδρά με κορεσμένη μονοσθενή αλκοόλη (Α), οπότε προκύπτει οργανική ένωση (Β) που έχει σχετική μοριακή μάζα, Mr = 102. Αν η αλκοόλη (Α) μπορεί να οξειδωθεί σε κετόνη να γράψετε τους συντακτικούς τύπους των ενώσεων (Α) και (Β).


16.  4,4 g κορεσμένου μονοκαρβοξυλικού οξέος εξουδετερώνονται πλήρως με 2 g NaOH.  
α. Να βρεθεί ο μοριακός τύπος και ο συντακτικός τύπος του οξέος, αν γνωρίζετε ότι έχει διακλαδισμένη αλυσίδα.
β. Το παραπάνω οξύ αντιδρά πλήρως με 53 g Na2CO3. Να υπολογιστεί ο όγκος (σε L) του αερίου που παράγεται σε STP.

17.  Ένα ομογενές μείγμα (Α) περιέχει 0,2 mol CH3COOH και 0,3 mol CH3CH2COOH.
α. Πόση μάζα (σε g) NaOH απαιτείται για την εξουδετέρωση του μείγματος (Α);
β. Πόσος όγκος αερίου (σε L και σε STP) παράγεται κατά την αντίδραση του μείγματος (Α) με την ακριβώς απαιτούμενη ποσότητα Na;
γ. Πόσα mol αερίου παράγονται κατά την αντίδραση του μείγματος (Α) με την ακριβώς απαιτούμενη ποσότητα Na2CO3;

18. Σε ένα χημικό εργαστήριο διαθέτουμε 1-προπανόλη (CH3CΗ2CΗ2OH) και ένα κορεσμένο μονοκαρβοξυλικό οξύ Α.
α. 30 g από την 1-προπανόλη καίγονται τέλεια. Πόσος όγκος σε L, μετρημένος σε STP, διοξειδίου του άνθρακα (CO2) θα παραχθεί;
 β. 60 g της 1-προπανόλης οξειδώνονται πλήρως και παράγουν το κορεσμένο μονοκαρβοξυλικό οξυ Α. Να υπολογίσετε τα g του παραγόμενου οξέος Α.
γ. 14,8 g του κορεσμένου μονοκαρβοξυλικού οξέος Α αντιδρούν με περίσσεια Na2CO3. Πόσος όγκος σε L, μετρημένος σε STP, διοξειδίου του άνθρακα (CO2) θα παραχθεί;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου